Μπαταρία:μια μικρή αλλά θαυματουργή συσκευή!

Η μπαταρία είναι μια συσκευή η οποία αποθηκεύει χημική ενέργεια και την αποδεσμεύει με τη μορφή ηλεκτρισμού. Από τα πρώτα βήματα της εμφάνισής της στα τέλη του 18ου αι. μέχρι σήμερα η συνεχής  και συχνή χρήση της αποδεικνύει τη σπουδαιότητα αυτού του τεχνολογικού  ευρήματος.

Μεγέθη μπαταρίας              Τύπος μπαταρίας

1.ΑΑ                               1.Μεσσαίας κατανάλωσης

2.ΑΑΑ                             2.Υψηλής κατανάλωσης

3. C                                 3.Χαμηλής κατανάλωσης

4. D                                 4.Ειδικής χρήσης

5. 9V                               5.Επαναφορτιζόμενες

αρχείο λήψης (1)

Χρήση

Πρέπει να κάνουμε σωστή χρήση της μπαταρίας μας σε όλες τις συσκευές, όπως στο laptop, στο κινητό μας και αλλού. Η εσφαλμένη χρήση της μπαταρίας μας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση θερμοκρασίας , φωτιάς ή να οδηγήσει σε πολλά και επικίνδυνα ατυχήματα. Επιπλέον υπάρχουν αρκετοί τρόποι για σωστή χρήση.

  Στάδια εξέλιξης

Η πορεία της τεχνολογικής εξέλιξης του ανθρώπου διακρίνεται σε 3 ( τρία ) στάδια. Η μπαταρία ανήκει στο 2ο ( δεύτερο ) στάδιο. Επίσης χαρακτηριστικό αυτού του σταδίου είναι η αντικατάσταση της μυϊκής δύναμης ( ανθρώπου ή ζώων ) με την ισχύ της μηχανής ( μηχανική τεχνολογία ).

Ιστορική εξέλιξη

Οι περισσότεροι ιστορικοί χρονολογούν την έναρξη της ανάπτυξης μπαταριών στα τέλη του 18ο ( δέκατου όγδοου ) αιώνα. Ωστόσο, μερικά αρχαιολογικά ευρήματα θέτουν την ημερομηνία αυτή μέχρι και 2.000 έτη πριν. Αρχικά, ο πρώτος που εκτέλεσε ένα δικό του πείραμα ( με νεκρούς βατράχους ) ήταν ο Ιταλός ανατόμος, Λουίτζι Γκαλβάνι .Έπειτα, σύμφωνα με αυτό το πείραμα, κινήθηκε κι ο φυσικός  Αλεσάντρο  Βόλτα , ο οποίος έγινε κυρίως γνωστός για την ανακάλυψη της ηλεκτρικής μπαταρίας το 1800. Στη συνέχεια υπήρξαν κι άλλοι σημαντικοί επιστήμονες , φυσικοί , ανατόμοι , χημικοί , ιδρυτές που ανέπτυξαν περισσότερο το θέμα αυτό. To 1868, o Γάλλος χημικός Georges Leclanche σχεδίασε ένα «υγρό» στοιχείο, τον προάγγελο του «ξηρού» στοιχείου ή της μπαταρίας φακών.Το 1896 κατασκευάστηκε η μπαταρία Columbia από την Νational Carbon Company. H μπαταρία αυτή πουλήθηκε στις Η.Π.Α. Η εταιρεία National Carbon Company έγινε Eveready Battery Company – γνωστή σε μας Energizer. Έπειτα την όλη υπόθεση για την μπαταρία την διαχειρίστηκε η εταιρεία αυτή. Έκανε πολλά σημαντικά πράγματα η Eveready όπως η παρουσίαση της αλκαλικής μπαταρίας.

Το πείραμα που εκτέλεσε ο Λουίτζι Γκαλβάνι

 

.experiments_with_various_devices_essai_th_orique_et_exp_rimental_sur_le_galvanisme_1804

Αλεσάντρο Βόλτα

αρχείο λήψης (2)

Georges Leclanche

αρχείο λήψης (3)

πείραμα του Georges Leclanche

leclanche2 (1)

National Carbon Company

αρχείο λήψης (4)

Η πρώτη μπαταρία Columbia.

αρχείο λήψης (5)

 

  Το  Μέλλον της μπαταρίας

 Οι μπαταρίες που χρησιμοποιούμε σήμερα για τις περισσότερες χρήσεις είναι μπαταρίες λιθίου, όμως γίνονται πολλές προσπάθειες για να ξεπεραστεί αυτή η τεχνολογία καθώς προκαλεί αρκετά προβλήματα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με αυτές τις μπαταρίες είναι ότι όταν υπερφορτιστούν υπάρχει κίνδυνος είτε να πάρουν φωτιά είτε να έχουμε διαρροή του υγρού τους.Ένα άλλο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι με τις μπαταρίες μιας χρήσης όταν αυτές δεν ανακυκλώνονται προκαλείται ανεπανόρθωτη ζημία στο περιβάλλον.

images

Νέες Τεχνολογίες

Υπάρχουν πολλές καινοτομίες στον κόσμο της μπαταρίας οι οποίες υπόσχονται να κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη αυξάνοντας τον χρόνο ζωής τους και μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Eneloop

images (1)

-      Οι νέες αυτές μπαταρίες είναι επαναφορτιζόμενες με χρόνο ζωής (έστω ότι τις φορτίζουμε μια φορά την εβδομάδα) που αγγίζει τα 19 χρόνια. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις συσκευές και σε πολύ δύσκολες συνθήκες .

Betavoltaic batteries

αρχείο λήψης (6)

-Η μπαταρία αυτή υπόσχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα των laptops καθώς μια και μόνο μπαταρία μπορεί να δώσει ενέργεια για 30 χρόνια σε ένα laptop.

-Είναι φτιαγμένες από ημιαγώγιμα υλικά και χρησιμοποιούν ραδιοϊσότοπα σαν πηγή ενέργειας. Καθώς το ραδιενεργό υλικό διασπάται εκπέμπει σωματίδια Beta τα οποία γίνονται ηλεκτρική ενέργεια ικανή να τροφοδοτεί ένα laptop για πολλά χρόνια.

-Παρόλο που ακούγεται επικίνδυνη είναι απόλυτα ασφαλής και πάρα πολύ φιλική προς το περιβάλλον.

USBcells

αρχείο λήψης (7)

-Μπαταρίες οι οποίες έχουν την δυνατότητα να επαναφορτίζονται χρησιμοποιώντας μια θήκη usb είτε στο pc είτε στο laptop μας.

-Υπάρχουν μπαταρίες για όλες τις συσκευές και το βασικό πλεονέκτημα τους είναι ότι δεν χρειάζονται έξτρα φορτιστή ή καλώδια.

Δήμητρα Γάτση

 

 

 

 

 

 

 

Top