Γιατί ζούμε;

ζωη

 ζωη

Η ικανότητα του ανθρώπου να είναι έλλογος σημαίνει ότι σκέφτεται πριν πράξει. Στον άνθρωπο δημιουργούνται  ερωτήματα των οποίων οι απαντήσεις δημιουργούν άλλες απορίες και αυτό το μοτίβο μπορεί να διαρκέσει για πάντα. Η λογική του ανθρώπου του ζητεί συνέχεια το λόγο, ίσως για αυτό να ονομάζεται λογική.

Μία  συνηθισμένη απορία είναι ποιός  ο λόγος ύπαρξης μας:

Γιατί υπάρχουμε; Είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι έχετε αναρωτηθεί.

Εγώ όμως θέλω να θέσω μία άλλη ερώτηση: Αν δεν υπήρχαμε τί θα γινόταν; Κατά την γνώμη μου αυτή είναι η απάντηση στην αρχική απορία. Για φανταστείτε να μην ζούσαμε! Δεν θα γνωρίζατε τους ανθρώπους που αγαπάτε ούτε τους ανθρώπους που δεν συμπαθείτε  ! Ακόμα κι αν  οι περισσότεροι  σκεφτήκατε πως ωραία θα ήταν να μην γνωρίζατε τους ανθρώπους που δεν συμπαθείτε, σκεφτείτε ότι και  αυτοί σας έχουν μετατρέψει σ΄αυτό που είστε  σήμερα.

Επιπλέον, δεν θα γνωρίζατε τα ταλέντα σας. Πώς να το εκφράσω; Η ζωή έχει πολλά μονοπάτια, τα οποία θα σας ήταν άγνωστα. Τα συναισθήματα θα ήταν κάτι ξένο αφού δε θα τα είχαμε νιώσει ποτέ. Η καθημερινότητα που ζούμε και παραπονιόμαστε για αυτή δεν θα υπήρχε ούτε αναμνήσεις ή στιγμές.  Δεν θα υπήρχε τίποτα,  απλά μόνο μαύρο.

 zvh

Γιατί ζούμε;  σας επιστρέφω την απορία. Σκεφτείτε και φανταστείτε το κενό χωρίς αυτό που αποκαλούμε ζωή. Η ζωή είναι το πολυτιμότερο δώρο όπως αναφέρεται συχνά από τους ανθρώπους. Ίσως καλύτερα λοιπόν είναι να μην αναρωτιόμαστε γιατί μας χαρίστηκε αυτό το δώρο,  αλλά απλά να το χαρούμε!

 

Μαρίνα Ταχτσή

Top