Ο Φάρος του Κόσμου

IMG_188519-12-2016

 Ένας φάρος στην άκρη ενός λιμανιού , μπροστά στη απεραντοσύνη της θάλασσας που απλώνεται μπροστά του είναι μια συνηθισμένη εικόνα σε μια χώρα όπως η δική μας…. Ένας φάρος μέσα σε μια πόλη , μακριά από τη θάλασσα είναι μια εικόνα παράδοξη . Ο πρώτος με το φως του προφυλάσσει ανθρώπινες ζωές που ταξιδεύουν, κατευθύνοντας τες σε σωστές πορείες μακριά από επικίνδυνα βράχια. Μα και ο δεύτερος που επισκεφτήκαμε πριν από λίγες ημέρες, έχει ακριβώς τον ίδιο σκοπό.

Ο Φάρος του Κόσμου  στο Δενδροπόταμο φωτίζει σε μια περιοχή υποβαθμισμένη όπου ευδοκιμεί κάθε είδους παραβατικότητα , μια περιοχή γνωστή μόνο από αναφορές αστυνομικών δελτίων. Σε αυτήν την  περιθωριοποιημένη  περιοχή  πολλά παιδιά των ROM γνωρίζουν το σκληρό πρόσωπο της ζωής άλλοτε ζητιανεύοντας κι άλλοτε οδηγούμενα σε κάθε μορφή παραβατικότητας, στερημένα από τα ουσιώδη λόγω γονέων εξαρτημένων, αλκοολικών ή φυλακισμένων. Σε μια τέτοια ,λοιπόν,  σκληρή πραγματικότητα το σχολείο αποτελεί φυσικά χάσιμο χρόνου.

IMG_1931

Όμως , πριν από 10 χρόνια κάτι άρχισε να αλλάζει. Ένας χαρισματικός κληρικός διδάσκοντας στην πράξη την ἐν Χριστῶ ἀγάπη , άνοιξε τα χέρια του διάπλατα και αγκάλιασε αυτούς που η πολιτεία έβαλε στο περιθώριο. Το φως της αγάπης του         π. Αθηναγόρα έλαμψε και ενέπνευσε κι άλλες ψυχές  που θέλησαν να βαδίσουν κόντρα στο ισχυρό ρεύμα του ατομισμού  αποδεικνύοντας πως η αγάπη και η προσφορά δεν είναι καθήκον αλλά τρόπος ζωής….Έτσι ο Φάρος του Κόσμου με τον  π. Αθηναγόρα κι ένα πλήθος εθελοντών έγιναν το σπίτι, το πατρικό χάδι, το μητρικό φιλί για τα παιδιά των ROM.

Αρχίζοντας από το πρωινό ξύπνημα των παιδιών και το απαραίτητο φαγητό , οδηγώντας στη συνέχεια  τα βήματα των παιδιών στο σχολείο και ετοιμάζοντας το μεσημεριανό τραπέζι με την περισσή αγάπη των εθελοντών σκιαγραφούμε αδρομερώς την καθημερινότητα στο κέντρο υποδοχής ανηλίκων. Παράλληλα φροντιστηριακά μαθήματα , μαθήματα μουσικής και ξένων γλωσσών από εθελοντές εκπαιδευτικούς συμπληρώνουν τη γενικότερη προσπάθεια.

Και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Σημαιοφόροι  και  παραστάτες τα παιδιά ROM  που υπό το φως του Φάρου οδηγήθηκαν στο δρόμο της γνώσης και της παιδείας μακριά από  επικίνδυνους υφάλους   και απόκρημνα βράχια. Ήδη είναι γεγονός η είσοδος των πρώτων φοιτητών ROM και σε πανεπιστημιακές σχολές της χώρας μας αλλά και η πρώτη θέση σε διαγωνισμό ρομποτικής που έγινε στην Αμερική. Ιδιαίτερη προσπάθεια γίνεται για τα κορίτσια της περιοχής τα οποία σύμφωνα με την τσιγγάνικη παράδοση παντρεύονται  σε ηλικία 12-13 ετών και από δουλικά των γονέων τους γίνονται δουλικά των πεθερικών τους.

Σε αυτήν την μεγαλόπνοη προσπάθεια το σχολείο μας έβαλε ένα μικρό λιθαράκι συγκεντρώνοντας τρόφιμα και ρούχα. Ευχαριστούμε για ακόμη μια φορά τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας που σε καιρούς οικονομικά δύσκολους  πρόσφεραν   από το περίσσευμα της αγάπης τους … αλλά και όλα τα παιδιά μας που συνέβαλαν με το δικό τους τρόπο στην προετοιμασία και στην πραγματοποίηση αυτής της εξόρμησης που θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη τους. Γιατί όσοι βρεθήκαμε στο Φάρο του Κόσμου , γνωρίζοντας από κοντά τον εμπνευστή αυτού του έργου  συνειδητοποίησαμε πως το  διακριτικό άρωμα της ανιδιοτελούς αγάπης διαπερνά εμπόδια που φαντάζουν ανυπέρβλητα μεταπλάθοντας τις ζωές κάποιων ανθρώπων  . Η αγάπη αυτή που τροφοδοτεί την εθελοντική προσφορά δεν περιμένει ανταπόδοση αλλά επουλώνει πληγές και χαρίζει χαμόγελα. Ταυτόχρονα όμως, συνειδητοποιήσαμε και τη δύναμη της παιδείας που σμιλεύει το χαρακτήρα του ανθρώπου και προσανατολίζει το βλέμμα του σταθερά προς τα υψηλά!!!

 

                                                                       Χρύσα Γερασίμου

 IMG_1918

 

Top