Εφηβεία: μια δύσκολη περίοδος

Η εφηβεία είναι η πιο  δύσκολη περίοδος στην  ζωή ενός ανθρώπου αλλά  είναι    επίσης  και πολύ ενδιαφέρουσα.  Για αυτό μου τράβηξε την προσοχή  και   αποφάσισα να  γράψω για τις ψυχολογικές  αλλαγές που  μας   συμβαίνουν   στην      περίοδο  αυτή.

 Ψυχολογικές Αντιδράσεις

  •    Επιθυμία να μένει μόνος :Η έντονη επιθυμία  για συντροφιά που χαρακτηρίζει το άτομο μέχρι και το τέλος της σχολικής ηλικίας δίνει τη θέση της στην έντονη επιθυμία να μένει μόνο του.
  •  Αποστροφή προς την εργασία :Η ταχεία βιοσωματική  ανάπτυξη απορροφά μεγάλο μέρος της ενεργητικότητας του εφήβου ,  με αποτέλεσμα να νιώθει κουρασμένο και απρόθυμος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
  •       Ανία και βαρεμάρα: Είναι  σύνηθες ο έφηβος να δηλώνει  ότι βαριέται και να περιφέρεται  με πλήξη και αδιαφορία ακόμα και για άλλοτε αγαπημένες ασχολίες .
  •      Εχθρική στάση προς τους άλλους :Ο έφηβος στις σχέσεις του με τους άλλους τείνει να φέρεται αντικοινωνικά , σχεδόν εχθρικά.teens1
  •      Εχθρική στάση προς το άλλο φύλλο : Στην πρώτη φάση της εφηβείας ,ειδικά  τα κορίτσια, δείχνουν αποστροφή προς τα μέλη του αντίθετου φύλου.
  •     Εναντίωση προς κάθε μορφή εξουσίας: Ο θαυμασμός  και η υποταγή στους μεγαλύτερους δίνουν την θέση τους στην αμφισβήτηση και την εναντίωση προς κάθε μορφή εξουσίας (π.χ. γονεΪκή,σχολική).
  •  Έλλειψη αυτοπεποίθησης : Οι γρήγορες  αλλαγές συχνά δημιουργούν  στον έφηβο αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας.pos-na-diaxeiristeis-to-agxos

  Άγχος και Στρες

 Ο έφηβος συχνά έχει νευρικότητα, ανησυχία ,κακή διάθεση , τρώει τα νύχια του ,αλλάζει τις συνήθειες του  ύπνου και γενικά αλλάζει η συμπεριφορά  του. Τα παιδιά μπορεί να προβληματίζονται για οτιδήποτε  και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι από όλα «τους φαίνεται βουνό». Παράγοντες για το άγχος και το στρες σχετίζονται με το σχολικό περιβάλλον , όπως η πίεση για υψηλές αποδόσεις στο σχολείο.                   

Απ’ ότι είδαμε παραπάνω  δεν υπάρχει εφηβεία χωρίς  προβλήματα, χωρίς πόνο. Είναι ίσως η πιο επώδυνη περίοδος της ζωής μας . Η εφηβική περίοδος  όμως παίζει μεγάλο ρόλο στην ζωή όλων μας. Γι’αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που εμφανίζονται μπροστά μας και να συνεχίσουμε να κυνηγάμε τα όνειρά μας και την αναζήτηση της ευτυχίας.

 Γιάννης Τζικίδης 

 

Top