1ο Τεύχος - ΑρμέNews

θ1

Η προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα το 1881

Η ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Πριν την συμφωνία Η συμφωνία προσάρτησης της Θεσσαλίας προκλήθηκε μετά τη συνθήκη του Βερολίνου 1878 και τη διάσκεψη του Βερολίνου 1878 και ιδιαίτερα μετά την έντονη διακοίνωση των Μεγάλων Δυνάμεων το ….

DSCN0227

Θεατρική ομάδα Γυμνασίου – Λυκείου Αρμενίου: Από επιτυχία σε επιτυχία!

  Μια μικρή ομάδα η οποία αποτελείται από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β’ Λυκείου (πλέον φέτος…) Αρμενίου έχει καταπλήξει το θεατρικό κοινό με το ταλέντο της! Βέβαια, δεν μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε απλώς ….

3salvador-dali-persistence-of-memory

Σαλβαδόρ Νταλί

ΣΑΛΒΑΔΟΡ ΝΤΑΛΙ…!   Ο Σαλβαδόρ Φελίπ Τζόσιν Νταλί Ντομινίκ γνωστός ως Σαλβαδόρ Νταλί γεννήθηκε 11 Μαΐου 1904 στην πόλη Φιγκέρες της Ισπανίας και ανήκε σε μια οικονομικά ευκατάστατη οικογένεια. Κατάφερε, με τη βοήθεια της μητέρας ….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η λίμνη Κάρλα – από την αποξήρανση στην επανασύσταση

Η λίμνη Κάρλα – από την αποξήρανση στην επανασύσταση Η λίμνη Κάρλα ήταν γνωστή κατά την αρχαιότητα (2.500 π.Χ.) με το όνομα Βοιβηίς. Στα μεσαιωνικά χρόνια η λίμνη άλλαξε όνομα και από Βοιβηίς έγινε Κάρλα, ….

ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ

Φυτοφάρμακα – πολύτιμος σύμμαχος ή θανάσιμος εχθρός;

Φυτοφάρμακα: πολύτιμος σύμμαχος ή θανάσιμος εχθρός; O άνθρωπος από τη στιγμή που γεννήθηκε μέχρι τώρα είναι στενά δεμένος με την γη, τρέφεται από αυτή. Φυσικά τα πρώτα χρόνια όλα τα προϊόντα που τρεφότανε τα έπαιρνε ….

ΚΟΝΑΚΙ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

Σωτήριο: Κονάκι μπέη – η επιβίωση της μνήμης

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σωζόμενα δείγματα της αρχιτεκτονικής των αρχοντόσπιτων της Θεσσαλίας αποτελεί το Κονάκι μπέη στο Σωτήριο (πρώην Γιαχαλάρ). Σύμφωνα με μαρτυρίες αρχιτεκτόνων, αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα Τσιφλικόσπιτου του Θεσσαλικού Κάμπου στο τέλος του ….

agios-xaralampos-222-1

Η Νίκη και ο πολιούχος άγιός της, ο Άγιος Χαράλαμπος

Ο Άγιος Χαράλαμπος ο Ιερομάρτυς και θαυματουργός, γεννήθηκε στην Μαγνησία και συγκεκριμένα στο χωριό Μηλιές το 90 μ.Χ. περίπου και μαρτύρησε στα χρόνια των μεγάλων διωγμών της Χριστιανοσύνης. Γεννήθηκε από γονείς ευσεβείς χριστιανούς που κρατούσαν ….

καπνισμα

Κάπνισμα – μια συνήθεια που σκοτώνει…

Κάπνισμα αποκαλείται η πρακτική της εισπνοής καπνού που προέρχεται από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση γίνεται συνήθως σε τσιγάρο  και πούρο. Η πρακτική αυτή ήταν συνήθεια των κατοίκων της Αμερικής, πριν ακόμα ανακαλυφθεί από τους Ευρωπαίους. Η ….

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Άνθρωποι: κίνδυνος θάνατος για τον πλανήτη!

Τα τελευταία χρόνια, ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί όλους μας είναι η μόλυνση του πλανήτη, καθώς επιφέρει ολέθριες συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων. Οι αιτίες που οδήγησαν σ’ αυτή την κατάληξη είναι αμέτρητες. Οι γεωργοί ….