Παραδοσιακό γλυκό

Βεργουνί/Χρούστηκι

(Вергуни/Хрустики)

Από τον Ντάνιελ Μουραγιάν, Β΄Λυκείου

  Το Βεργουνί είναι ένα παραδοσιακό Ουκρανικό γλυκό το οποίο, από τα αρχαία χρόνια, το έφτιαχναν τα Χριστούγεννα. Η διαφορά ήταν ότι αντί για να χρησιμοποιήσουν ζάχαρη άχνη για επικάλυψη, καθώς δεν υπήρχε, χρησιμοποιούσαν μέλι και τριμμένα καρύδια. Θυμίζουν το ελληνικό γλυκό “Δίπλες”, το οποίο, παρομοίως, φτιάχνεται κατά τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές.

    Η ονομασία “Βεργουνί” προέρχεται από το χωριό Βεργούνκα (Вергунка), που βρίσκεται έξω από το Λουγάνσκ (Луганськ). Το όνομα Χρούστηκι προέρχεται από την δυτική Ουκρανία, και πιο συγκεκριμένα από την “λέξη” Χρους (Хрусь), που χρησιμοποιείται για την περιγραφή του ήχου που παράγει το χιόνι όταν πατιέται.

Υλικά

 - 2 αυγά

- 220-250gr αλεύρι (ανάλογα το μέγεθος των αυγών)

- 1 πρέζα αλάτι

- 1½ κουταλιά σούπας δυνατό αλκοόλ (βότκα, ρούμι, κονιάκ ή τσίπουρο)

- Μεγάλη ποσότητα ηλιελαίου (για τηγάνισμα)

- Ζάχαρη άχνη

- 1 βανίλια

Εκτέλεση

  Χτυπάμε τα αυγά σε μία μικρή λεκάνη με μία πρέζα αλατιού, προσθέτουμε το αλκοόλ της επιλογής μας (σε αυτήν την περίπτωση τσίπουρο) και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε μία διαφορετική, μεγαλύτερη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. Έπειτα, ρίχνουμε μέσα τα αυγά και, με μία σπάτουλα, ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να υπάρχει δυσκολία στην μείξη. Στην συνέχεια, ζυμώνουμε το μείγμα σε μία επίπεδη επιφάνεια, μέχρι να γίνει μία εύπλαστη, σφιχτή ζύμη. Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο αλεύρι ακόμα στο ζύμωμα, ώστε η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για τουλάχιστο 1½ με 2 ώρες.

Κατόπιν, χωρίζουμε την ζύμη σε 4 κομμάτια και την ανοίγουμε με έναν πλάστη, έτσι ώστε να γίνει ένα πολύ λεπτό φύλλο. Μετά, κάνουμε ότι σχήμα θέλουμε με την ζύμη, αρκεί να είναι μικρό, καθώς φουσκώνει στο τηγάνισμα.

Ύστερα ετοιμάζουμε το λάδι για τηγάνισμα. Χρειάζεται να είναι σε μία υψηλή θερμοκρασία. Ρίχνουμε τα παρασκευάσματα στο καυτό λάδι και προσέχουμε να μην καεί, διότι τηγανίζεται πολύ γρήγορα. Επίσης χρειάζονται γύρισμα. Τα βγάζουμε και ύστερα τα αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας, για να απορροφήσει όσο περιττό λάδι μπορεί να έχει.

Σε μία καθαρή λεκάνη κοσκινίζουμε την ζάχαρη άχνη μαζί με την βανίλια. Δεν περιμένουμε να κρυώσουν τα παρασκευάσματα, αλλά τα καλύπτουμε με την ζάχαρη άχνη από όλες τις πλευρές κατευθείαν μόλις τελειώσουμε το τηγάνισμα.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης