ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022

ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑΝ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ

Από την Μαύρα Παπαγγελή, Β΄Λυκείου

 λήψη (1)

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που ήρθαν στο φως όσον αφορά την τύχη των μεταναστών εργατών που απασχολήθηκαν στην κατασκευή των έργων για το Μουντιάλ 2022 που θα διεξαχθεί στο Κατάρ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, περισσότεροι από 6.500 εργάτες από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπανγκλαντές και τη Σρι Λάνκα πέθαναν από το 2010, που η χώρα ανέλαβε τη διοργάνωση.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους είναι πολύ μεγαλύτερος, διότι τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν πληροφορίες για τους μεγάλους αριθμούς εργατών από τις Φιλιππίνες και την Κένυα, ενώ δεν έχουν καταμετρηθεί ακόμη τα στοιχεία για τους τελευταίους μήνες του 2020.

Το Κατάρ τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει ένα χωρίς προηγούμενο κατασκευαστικό σχέδιο, που περιλαμβάνει επτά νέα γήπεδα, δεκάδες κτίρια και άλλες κατασκευές, ένα νέο αεροδρόμιο, δρόμους, συστήματα μέσων μαζικής μεταφοράς, ξενοδοχεία, αλλά και μια νέα «πόλη», η οποία θα φιλοξενήσει τον τελικό του παγκόσμιου κυπέλλου.

Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, οι θάνατοι δεν οφείλονται μόνο σε δυστυχήματα. Για την ακρίβεια, ένα μεγάλο ποσοστό τους αποδίδεται στις κάκιστες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργατών, οι οποίοι «στοιβάζονται» σε κοντέινερ και εργάζονται για πολλές ώρες κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Όπως δηλώνει η ερευνήτρια του Κόλπου για τη Διεθνή Αμνηστία, Μέι Ρομάνος: «Υπάρχει πραγματική έλλειψη σαφήνειας και διαφάνειας γύρω από αυτούς τους θανάτους. Υπάρχει ανάγκη για το Κατάρ να ενισχύσει τα επαγγελματικά του πρότυπα υγείας και ασφάλειας».

Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις εκπροσώπου της FIFA, ο οποίος τονίζει για το Μουντιάλ του 2022: «Έχοντας λάβει πολύ αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια και υγεία των εργατών, η συχνότητα των ατυχημάτων στις κατασκευές για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με άλλα αντίστοιχα πρότζεκτ σε όλο τον κόσμο».

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης