ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Συνέντευξη της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας  με τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής , κύριο  Ιωάννη Σελίμη .

«Το πρόσωπο πίσω από το αξίωμα»

Ποια είναι η πιο συνηθισμένη ερώτηση που σας κάνουνε;

Με ρωτάνε για το ποιος είναι ο ρόλος του εκτελεστικού γραμματέα.

Επομένως, εμείς ας ξεκινήσουμε κάπως διαφορετικά.

Πιστεύετε ότι οι πολίτες γνωρίζουν το έργο της περιφέρειας;

Θα χρησιμοποιούσα μια φράση του περιφερειάρχη κύριου Πατούλη: «έργο γίνεται, γνωστό δεν είναι» γιατί ενώ υλοποιούμε ένα μεγάλο έργο δεν το έχουμε επικοινωνήσει κατάλληλα για να είναι γνωστό στον ευρύ κοινό. Για το λόγο αυτό ανασχεδιάζουμε τη στρατηγική επικοινωνίας μας έτσι ώστε να απευθυνθούμε στο ευρύ κοινό αλλά και σε κατηγορίες κοινού.

Τι είναι αυτό που σας αγχώνει περισσότερο στη θέση που βρίσκεσθε;

Ο ρόλος ο δικός μου είναι να συνδέσω την πολιτική με την διοίκηση. Αυτή η διασύνδεση πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική. Αυτό το κρίνει πάντα ο πολίτης. Η αγωνία μου είναι η ανταποκριτικότητα στις προσδοκίες των πολιτών.

Πώς αφουγκράζεσθε τις αγωνίες των πολιτών;

Καθημερινά συναντάμε , τόσο ο περιφερειάρχης όσο και εγώ εκπροσώπους φορέων , συνδικαλιστικών οργανώσεων , συλλόγων και σωματείων , εκπροσώπους της κοινότητας των πολιτών αλλά και τους ίδιους τους πολίτες και προσπαθούμε να είμαστε δίπλα τους στα μικρά και μεγάλα προβλήματά τους σε αυτές τις δύσκολες εποχές.

Μπορείτε να μου δώσετε ένα παράδειγμα το οποίο να δείχνει ότι  η περιφέρεια βρίσκεται δίπλα στον πολίτη;

Η περιφέρεια έχει περισσότερες από 1600 αρμοδιότητες . Από το οδόστρωμα και τις νησίδες μεγάλων οδικών αρτηριών , τους φωτεινούς σηματοδότες αλλά και θέματα  Δημόσιας Υγείας , υγειονομικού ελέγχου και κοινωνικής μέριμνας.

Υπάρχει κάτι που το είχατε ως στόχο πριν αναλάβετε αυτή τη θέση και δεν καταφέρατε ακόμη να το υλοποιήσετε;

Τη βελτίωση των διοικητικών διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα στην περιφέρεια . Παρά το γεγονός ότι αυτοσχεδιάσαμε τις περισσότερες από αυτές υπό την έννοια της συχνότητας χρήσης από τους πολίτες επειδή οποιαδήποτε μεταβολή απαιτεί νομοθετική πρωτοβουλία η υλοποίηση εναπόκειται στη βούληση της κεντρικής διοίκησης. 

Ποιο είναι το σημαντικότερο προσόν που πρέπει να έχει ένα πρόσωπο που έχει αυτή τη θέση όπως τη δική σας;

Να μπορεί να αποφεύγει τις συγκρούσεις , να συνθέτει απόψεις , να λύνει προβλήματα προτείνοντας ρεαλιστικές λύσεις και να μετατρέπει το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα.

Υπάρχουν στιγμές που έχετε σκεφτεί να παραιτηθείτε;

Πέρασα μια δύσκολη φάση μέχρι να βρω τον βηματισμό μου κατά την ανάληψη των καθηκόντων μου. Ποτέ δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ γιατί δεν είμαι από αυτούς που εγκαταλείπουν,. Άλλωστε προέρχομαι από μια φτωχή πολυμελή οικογένεια που γνωρίζουμε εκ προοιμίου ότι αν δεν προσπαθήσουμε , αν παραιτηθούμε από διαρκή προσπάθεια για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τότε θα πρέπει να εγκαταλείψουμε και την ελπίδα.

Πώς θα επικοινωνήσετε  το έργο της περιφέρειας στις σχολικές μονάδες;

Φέτος επικοινωνήσαμε θέματα υγείας στις σχολικές μονάδες όπως προστασία από τον Covid και συνεχίζουμε από Σεπτέμβρη με ζητήματα οδικής ασφάλειας και συμπεριφοράς και περιβαλλοντικά θέματα όπως ευαισθητοποίηση σε θέματα ανακύκλωσης  μέσα από μια μεγάλη καμπάνια αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και των στοιχείων που χρήζουν ιδιαιτέρως προστασίας όπως τα ρέματα. 

Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να το κάνετε αυτό;

Με βιωματική συμμετοχή των μαθητών αλλά και με δια ζώσης επισκέψεις στις σχολικές μονάδες αλλά και με δρώμενα με χρήση εντύπου και οπτικοακουστικού υλικού. 

Θα αναγνωρίζατε ποτέ ότι κάνατε λάθος ενώπιον των πολιτών;

Το έχω κάνει πολλές φορές . Λάθη γίνονται , αστοχίες υπάρχουν αλλά ταυτόχρονα υπάρχει κα η διαρκής προσπάθεια για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Σας ευχαριστούμε  θερμά!

 

 

Βιογραφικά στοιχεία του νέου Εκτελεστικού Γραμματέα

 

 Ο Γιάννης Σελίμης είναι υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου στο πεδίο του εσωτερικού ελέγχου στον κρατικό μηχανισμό. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ, καθώς και ανθρωπιστικές επιστήμες και κατέχει το μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (MSc) «Κράτος και Δημόσια Πολιτική» από τη Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπρόσθετα, κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο (MSc)  στην επιστήμη του Marketing και της Επικοινωνίας από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και Πιστοποιητικό Εξειδίκευσης με τίτλο «Σύγχρονες τάσεις στη διοίκηση ανθρωπίνων πόρων και την επικοινωνία» από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Το 2018 συμμετείχε σε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με πρακτική εφαρμογή για τη Διαχείριση Κρίσεων και την Επικοινωνία στην Εθνική Σχολή Γαλλίας στο Παρίσι. Παρακολούθησε μεγάλο αριθμό σεμιναρίων με αντικείμενο τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και το Σεμινάριο Διοικητικού Δικαίου (Ακαδ. Έτος 2006-07 & 2007-2008) στο Ίδρυμα Διοικητικού Δικαίου Μ. Στασινόπουλου. Σχετικές εργασίες και παρεμβάσεις του παρουσιάστηκαν σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Είναι εκπαιδευτής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, μέλος ομάδων κατάρτισης Προγραμμάτων του ΙΝΕΠ, ενώ παρουσιάζει συναφή θέματα σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης