ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΗΠΕΔΩΝ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ

Από τη Νεφέλη Γκαραβέλα Β3

Στο κέντρο των συζητήσεων του αρχιτεκτονικού κόσμου βρίσκονται τα οκτώ γήπεδα στη Ντόχα του Κατάρ – εκ των οποίων τα επτά χτίστηκαν ειδικά για τη διοργάνωση-, με αφορμή τη τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022. Παρόλαυτα σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που αποκαλύπτονται στο ρεπορτάζ του «Guardian» αναφορικά με τους μετανάστες που έχουν χάσει τη ζωή τους στα έργα για το Μουντιάλ του 2022

Το 2016, η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε το Κατάρ ότι χρησιμοποιεί καταναγκαστική εργασία στο εμβληματικό του Διεθνές Στάδιο Khalifa. Στη συνέχεια, υπάρχουν οι αναφορές ότι χιλιάδες μετανάστες εργάτες έχουν πεθάνει στο Κατάρ από το 2010.  Τον Φεβρουάριο του 2021, η εφημερίδα «The Guardian» ανέφερε ότι 6.500 μετανάστες εργάτες από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα πέθαναν στη χώρα μεταξύ 2010 και 2020. Ειδικοί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι ένας τεράστιος αριθμός από αυτούς που πέθαναν βρίσκονταν στη χώρα ειδικά λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Παρόλα αυτά το Κατάρ επισήμως αποδέχεται μόνο 67 εργατικά ατυχήματα.

Ο βρετανικός Guardian έκανε τους πολλαπλασιασμούς και τις διαιρέσεις και υπολόγισε ότι από την έναρξη των οικοδομικών εργασιών και μέχρι σήμερα, ένα χρονικό διάστημα περί τα 10 έτη δηλαδή, 12 εργάτες σκοτώνονταν κάθε εβδομάδα κατά μέσον όρο. Στην ποδοσφαιρική γλώσσα, αυτός ο αριθμός μεταφράζεται σε μία πλήρη ομάδα και σε έναν αναπληρωματικό παίχτη. Ας ονομάσουμε την κάθε εργατική δωδεκάδα που χάθηκε «Σπάρτακος».

Συμπεραίνεται, λοιπόν, ότι η ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ είχε αδιανόητο κόστος σε εργατικό αίμα. Πρόκειται για τρομακτικό γεγονός, που συνετελέσθη πίσω από τη βιτρίνα της πολυτελούς διοργάνωσης της FIFA.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης