ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανακύκλωση Ρούχων.

Ανακύκλωση χαρτιού, ανακύκλωση μετάλλων, ανακύκλωση λαδιών, ανακύκλωση, ανακύκλωση. Μια λέξη που ακούμε καθημερινά, μια κίνηση που μαθαίνουμε να κάνουμε, μια ενέργεια που πρέπει να κάνουμε για το καλό του περιβάλλοντος και τελικά για το δικό μας.

Αλλά ανακύκλωση ρούχων; Κι όμως ανακύκλωση ρούχων όσο απίθανο κι αν σας φαίνεται. Περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτων σε Αμερική και Ευρώπη καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο. Κάθε Ευρωπαίος πολίτης αποσύρει από τη ντουλάπα του περίπου 15 κιλά ρουχισμού κάθε χρόνο. Περίπου το 85% των ρούχων που παράγονται καταλήγει στις χωματερές

Πολλές μεγάλες αλυσίδες, πολυεθνικές σε όλο τον κόσμο προωθώντας eco-friendly πολιτικές, έχουν καθιερώσει και προωθούν την ανακύκλωση των προϊόντων τους.

Μερικές επώνυμες εταιρίες – ενδεικτικά Zara και H&M – δημιουργούν χώρους ανακύκλωσης στα καταστήματα τους ώστε να εμποδίσουν και να αντιμετωπίσουν την κακή νοοτροπία που έχουν οι καταναλωτές σχετικά με το πέταγμα των ρούχων. Επίσης η Adidas και ο όμιλος Kering ( ιδιοκτήτης εταιριών όπως η Alexander McQueen και η Gucci) προωθούν πολιτικές για την ανακύκλωση ρούχων

Πολλοί Δήμοι έχουν εγκαταστήσει κάδους για την συλλογή ρούχων, παπουτσιών, λευκών ειδών, τσάντες και αξεσουάρ. Η διαδικασία είναι απλή. Τα τοποθετείς σε μία υφασμάτινη τσάντα και τα ρίχνεις μέσα στον κάδο.

Τι γίνονται όμως τα ρούχα που επιστρέφουμε για ανακύκλωση;

Τα παλιά μας ρούχα και υφάσματα επαναχρησιμοποιούνται. Όσα είναι σε καλή κατάσταση μπορούν να δοθούν σε οργανώσεις και φορείς ώστε να ενισχύονται ευπαθείς κατηγορίες πολιτών αντί να πετιούνται επιβαρύνοντας το σύστημα διαχείρισης αποβλήτων.

Τα παλιά, φθαρμένα ρούχα μπορούν να φανούν χρήσιμα και να ανακυκλωθούν μιας και η πρώτη ύλη τους μπορεί να επιστρέψει στην βιομηχανία. Ένα καλό παράδειγμα είναι η ανακύκλωση παλιών τζιν, που δίνει άριστης ποιότητας πρώτη ύλη για μονωτικά υλικά.

Σπύρου Σταματίνα

 

 

 

 

 

Η Α΄ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΠΑ.Λ. ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:

Picture6

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Αντικατάσταση λαμπτήρων πυρακτώσεως με ηλεκτρονικούς λαμπτήρες LED.

 

ΨΥΓΕΙΟ -ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ

Το ψυγείο και ο καταψύκτης δεν πρέπει να βρίσκονται κοντά σε πηγές θερμότητας, γιατί έτσι καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια ώστε να ανταποκριθούν στις προδιαγραφές τους.

Κάνουμε σωστή χρήση π.χ. δεν ανοίγουμε χωρίς λόγο το ψυγείο ή τον φούρνο όταν λειτουργεί, καθώς έτσι χάνεται ενέργεια.

Δεν αποθηκεύουμε στη συντήρηση του ψυγείου ζεστά τρόφιμα, ώστε να μην δαπανάται επιπλέον ενέργεια.

Η συχνή απόψυξη και ο καθαρισμός του πίσω μέρους του ψυγείου συμβάλλουν στην οικονομικότερη λειτουργία του.

Οι κατηγορίες υψηλής απόδοσης στις οικιακές συσκευές καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα. Επίσης, η επιλογή του σωστού προγράμματος κάθε φορά στα πλυντήρια βοηθάει στην εξοικονόμηση ενέργειας.

 

ΣΚΕΥΗ

Μεγάλο ρόλο στην εξοικονόμηση ενέργειας, παίζει η επιλογή της κατάλληλης συσκευής (π.χ. χύτρα ταχύτητας, φούρνος μικροκυμάτων) ανάλογα με την χρήση που θέλουμε να κάνουμε. Με τον ίδιο τρόπο επιλέγουμε το κατάλληλο σκεύος ώστε να εφαρμόζει σωστά στις εστίες της ηλεκτρικής κουζίνας.

 

ΦΙΛΤΡΑ

Συχνός καθαρισμός των φίλτρων (απορροφητήτα, κλιματιστικών κλπ) σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

Η πλήρης απενεργοποίηση ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεοράσεων κλπ μας απαλλάσει από περιττή κατανάλωση. Η κατάσταση αναμονής αυτών των συσκευών καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα. Με το ίδιο σκεπτικό δεν αφήνουμε τους φορτιστές στους ρευματοδότες όταν δεν τους χρησιμοποιούμε.

 

ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Η θέρμανση παίζει μεγάλο ρόλο στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είτε άμεσα με την χρήση ηλεκτρικών σωμάτων, είτε έμμεσα με την χρήση καυστήρα και κυκλοφορητή στις εγκαταστάσεις πετρελαίου.

Την απώλεια θέρμανσης βοηθάει το απρόσεκτο κλείσιμο θυρών και παραθύρων. Εαν έχουμε επιλέξει αεροστεγή υλικά για τα παραπάνω, π.χ. διπλά τζάμια ή επένδυση, θα βγούμε κερδισμένοι μακροπρόθεσμα. Σε αυτό βοηθάει και η σωστή μόνωση δαπέδων, οροφής και εξωτερικού τοίχου.

Η τοποθέτηση φύλλων αλουμινίου ανάμεσα στα θερμαντικά σώματα και τους τοίχους, βοηθάει στο να μειωθεί σημαντικά η απώλεια θέρμανσης.

 

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως όταν εξοικονομούμε ηλεκτρική ενέργεια δεν απολαμβάνουμε μόνο το άμεσο οικονομικό κέρδος. Μειώνουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα στο περιβάλλον και συμβάλλουμε στην προστασία του πλανήτη!

 

 

 

 

Η αξία του κήπου στο σχολείο

Picture7

 

 

Οι σημερινοί γρήγοροι ρυθμοί ζωής και η άμεση εξάρτηση από την τεχνολογία μπορούν εύκολα να απομακρύνουν τους μαθητές από τη φύση και ό,τι αυτή μπορεί να τους προσφέρει. Υπάρχουν αρκετές μελέτες οι οποίες καταδεικνύουν τη σημασία του σχολικού κήπου ως χώρου μάθησης και απόκτησης εμπειριών για τους μαθητές. Ειδικότερα, μερικοί από τους τομείς  στους οποίους μπορεί να έχει θετική επίδραση ο σχολικός κήπος φαίνονται παρακάτω:

Επικοινωνία και ομαδική εργασία

Η ενασχόληση με τον κήπο μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Οι σχολικοί κήποι χτίζουν σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες για τη ζωή καθώς διδάσκουν υπευθυνότητα, επικοινωνία, ομαδική εργασία, ιδιοκτησία και ηγεσία. Ενθαρρύνουν επίσης την αίσθηση της κοινότητας, φέρνοντας κοντά γονείς, δασκάλους, μαθητές και μέλη της κοινότητας.

Διατροφή και υγεία

Οι μαθητές που συμμετέχουν σε σχολικούς κήπους είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουν και μάλιστα έχουν αυξημένη προτίμηση για υγιεινά φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον, η κηπουρική απαιτεί διάφορα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και δύναμης.

Περιβαλλοντική συνείδηση

Οι σχολικοί κήποι συμβάλλουν σημαντικά στο να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν πόσο κρίσιμος είναι ο φυσικός μας κόσμος, φέρνοντάς τους σε επαφή με πρωτογενείς εμπειρίες, μέσω της καλλιέργειας και της επαφής με φυτά καθώς και μέσω της τυχαίας επαφής με ζώα, για παράδειγμα με οργανισμούς του εδάφους όπως γαιοσκώληκες, αράχνες κ.α. Οι μαθητές ευαισθητοποιούνται σε περιβαλλοντικά προβλήματα και αναπτύσσουν μια έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο σκέψης.

Περιβάλλον και ανακούφιση στρες

Ο σχολικός κήπος αποτελεί έναν αναγκαίο χώρο πρασίνου σε αστικά περιβάλλοντα, δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να περάσουν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Οι κήποι αποτελούν ένα μέρος ξεκούρασης, θεραπείας και διαλογισμού, που οδηγεί στη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Με το άγχος της σχολικής τους επίδοσης και των εξετάσεων που βιώνουν οι μαθητές, οι κήποι μπορούν να χρησιμεύσουν ως όαση και ευπρόσδεκτη αλλαγή σκηνικού, όπου θα χαλαρώσουν και θα περάσουν ποιοτικό χρόνο.

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης