Halloween

 Γράφουν οι μαθήτριες της Γ” Γυμνασίου, Τόκα Έλενα, Στάμου Ηλιάνα, Χρυσικού Ιωάννα

   HalloweenΤο Halloween είναι η αμερικανική γιορτή, που γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, στην οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται σε κάτι «τρομακτικό» και περνούν από σπίτια μαζεύοντας γλυκά. Το Halloween είναι μια γιορτή ανάλογη των ελληνικών αποκριών, αλλά αρκετά διαφοροποιημένη.

   Η γιορτή αυτή θεωρείται η μόνη μέρα που μπορούν οι άνθρωποι να επικοινωνήσουν με πνεύματα, αφού είναι η μέρα που εμφανίζονται η μαγεία και οι υπερφυσικές δυνάμεις. Γι’αυτό τον λόγο τα αγόρια μεταμφιέζονται σε φαντάσματα και τα κορίτσια σε μάγισσες. Η ρίζα της λέξης προέρχεται από το All-hallow-even, και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων. Επίσης, αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Κέλτικης γιορτής Samhaim. Βέβαια, σήμερα η γιορτή δεν ασχολείται με τα φαντάσματα και τα πνεύματα, αλλά περισσότερο με τη διασκέδαση και τις μεταμφιέσεις.

   Σήμα κατατεθέν του Halloween είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από κολοκύθες, πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, είτε αστεία είτε τρομακτικά. Το έθιμο της κολοκύθας προήλθε από ένα παλιό Ιρλανδικό μύθο, που μιλάει για την ιστορία του Τζακ και του σατανά, κατά την οποία ο Τζακ προσπαθεί να παγιδεύσει τον διάβολο με ύπουλους τρόπους. Έτσι, όταν πεθαίνει ,ο Θεός δεν τον δέχεται στον παράδεισο, αλλά ούτε ο διάβολος στην κόλαση. Όμως ο διάβολος του δίνει ένα αναμμένο κάρβουνο επειδή υπήρχε παντού σκοτάδι και τον αναγκάζει να φύγει. Στη συνέχεια, αυτός έβαλε το κάρβουνο μέσα στην κολοκύθα την οποία είχε ήδη χαράξει. Από τότε ο Τζακ περιπλανιέται στον κόσμο μην μπορώντας να βρει κάποιο μέρος να αναπαύσει την ψυχή του. Έτσι, κάθε Halloween οι Ιρλανδοί σκάλιζαν κολοκύθες, έβαζαν μέσα ένα κερί και τις τοποθετούσαν κοντά στα παράθυρα, έτσι ώστε να κρατούν μακριά τα κακά πνεύματα και κυρίως το πνεύμα του Τζακ.

Τέλος, το Halloween είναι μία από τις πιο δημοφιλείς γιορτές, η οποία είναι πολύ αγαπητή στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες.

Σχολιάστε

Top