Μάης, Βολταίρος και …. Σαρτρ

Μάης, Βολταίρος και …. Σαρτρ

     Όταν ρώτησαν τον Ντε Γκολ, γιατί δεν συλλαμβάνει το φιλόσοφο  Ζαν Πωλ Σαρτρ, που μετείχε στα γεγονότα του Μάη του ’65, απάντησε: « Δεν μπορείς να συλλάβεις έναν Βολταίρο». Να σχολιάσετε την απάντησή του, ύστερα από μια σύντομη ιστορική εισαγωγή στα πολιτικά κινήματα δεκαετίας του ’60.

     Κατά τη διάρκεια των μηνών Μαΐου-Ιουνίου του 1968, μεγάλη κοινωνική και πολιτική αναταραχή ξέσπασε στη Γαλλία.  Γάλλοι μαθητές και φοιτητές ξεχύθηκαν στους δρόμους κινητοποιώντας και τους Γάλλους εργάτες. Η κατάληψη του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, το μεσημέρι της 3 ης Μαΐου, γρήγορα εξελίχτηκε και άρχισε να παίρνει μορφή πολέμου και η επιθυμία για καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης μετατράπηκε σε αναζήτηση ισότητας και σεβασμού, απαίτηση για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

     Στις διαδηλώσεις των φοιτητών συμμετείχε και ο φιλόσοφος Ζαν Πωλ Σαρτρ, ο οποίος κατηγορήθηκε από πολλούς ως υποκινητής του αγώνα.  Όταν δυσαρεστημένοι πολίτες ζήτησαν από τον τότε Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Σαρλ Ντε Γκολ, να συλλάβει τον Σαρτρ, αυτός αρνήθηκε λέγοντας «Δεν μπορείς να συλλάβεις τον Βολταίρο». Με τη φράση αυτή και την παρομοίωση του Σαρτρ με το Βολταίρο, ο Ντε Γκολ δείχνει το σεβασμό του στη φιλοσοφική σκέψη. Η αξία της φράσης είναι μεγάλη λόγω της διαφορετικής ιδεολογίας με το φιλόσοφο και τονίζει πως η Φιλοσοφία δεν μπορεί να μένει κλειδωμένη,δεν μπορεί να φυλακιστεί και να φιμωθεί καθώς η ελευθερία είναι βασική παράμετρος της φιλοσοφικής σκέψης. Ο Ντε Γκολ προφανώς σεβάστηκε το πνευματικό υπόβαθρο, την ευρύτητα της σκέψης και την απήχηση του φιλοσοφικού στοχασμού.

                                                                                                                Μυρτώ Μουστακάκη                     

Top