Γιώργος Θεοτοκάς
Γ. Θεοτοκάς, ΑΡΓΩ
Θέλω Γράμματα
Λίγα λόγια για το απόσπασμα
Το απόσπασμα αναφέρεται στην επιθυμία του Δαμιανού, ενός παιδιού, που ήθελε να μάθει γράμματα και ο πατέρας του αρνιόταν να τον στείλει και του φερόταν σκληρά. Ο θείος του, ο Παπασίδερος, προσπάθησε να τον μεταπείσει αλλά εκείνο, που κατάφερε, ήταν να συγκρουστεί μαζί του. Κάποιο βράδυ ο Δαμιανός, ύστερα από μια σύγκρουση με τον πατέρα του, έφυγε από το σπίτι και περιπλανώμενος έφθασε στην εκκλησία του θείου του, ο οποίος τον μάλωσε και τον έστειλε στο σπίτι του. Ωστόσο παρακάλεσε την Παναγία να τον βοηθήσει να γίνει χρήσιμος άνθρωπος.
Τί θα μπορούσε να πει ο Παπασίδερος στο γέρο-Φρατζή βλέποντας την υπομονή του να στερήσει τη μόρφωση από το παιδί του; Με ποια επιχειρήματα θα υποστήριζε τη θέση του;
Ο Παπασίδερος θα μπορούσε να πει πολλά πράγματα για να πείσει το γέρο-Φρατζή να μη στερήσει τη μόρφωση από το Δαμιανό. Θα μπορούσε να του πει πως ο μικρός με το να μάθει γράμματα, θα έχει καλύτερη τύχη στη ζωή του, θα αποκατασταθεί επαγγελματικά και θα έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει και τον ίδιο στον οικονομικό τομέα. Επίσης, πως θα γίνει ένας έξυπνος άνθρωπος, ο οποίος δύσκολα θα χειραγωγείται από τον οποιοδήποτε επιτήδειο, που θα συναντήσει στο διάβα του. Με το να του στερήσει τη μόρφωση, που τόσο αγαπάει, θα επηρεάσει τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του και την ψυχική του υγεία.
Φάνης Ζηκόπουλος
Ως Παπασίδερος βλέποντας την επιμονή του γέρου-Φρατζή να στερήσει τη μόρφωση από το Δαμιανό θα του εξέθετα την άποψή μου δηλαδή το πόσο επιτακτική ανάγκη είναι η μόρφωση στη σύγχρονη κοινωνία. Η μόρφωση, ανέκαθεν, εθεωρείτο το «κλειδί» της καλλιέργειας του πνεύματος, της διεύρυνσης των οριζόντων και της ευρύτερης κριτικής αντίληψης. Πως μπορείς, λοιπόν, να στερήσεις ένα από τα πολύτιμα αγαθά, που μας χάρισε ο Κύριος;
Με τα γράμματα ο Δαμιανός θα αποκτήσει ισχυρή προσωπικότητα, θα γίνει ενεργό μέλος της κοινωνίας και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του κοινωνικού συνόλου αλλά και εσένα τον ίδιο. Δεν θα εστιάσω μόνο στις οικονομικές απολαβές αλλά και στη γενικότερη βελτίωση και τη συναισθηματική πληρότητα, που θα του προσφέρει η μόρφωση.
Μήπως πρέπει γέρο-Φρατζή να το ξανασκεφθείς;
Δήμητρα Ελέζι