Κωνσταντίνος Χατζόπουλος

Το σπίτι του δασκάλου

Κων/νος Χατζόπουλος

Λίγα λόγια για το διήγημα…

     Το διήγημα το σπίτι του δασκάλου, αναφέρεται στην ιστορία μιας οικογένειας παλιάς εποχής .Ο πατέρας στην αρχή του διηγήματος παρουσιάζεται απλοϊκός και καλόψυχος, χαρακτηριστικά που ταιριάζουν σε άνθρωπο που μεγάλωσε σε χωριό. Στη συνέχεια, όταν παντρεύτηκε και πήγε με την οικογένειά του να ζήσει στην πόλη, αλλοτριώθηκε ως χαρακτήρας, επειδή άσκησε το επάγγελμα του εμπόρου, το οποίο δεν του ταίριαζε καθόλου. Ο πεθερός του γκρίνιαζε διαρκώς για τις επαγγελματικές του αποτυχίες και για το λόγο αυτό φαινόταν κουτός στα μάτια του παιδιού του. Η καθημερινή καταπίεση που δεχόταν σιγά σιγά τον μεταμόρφωσε σε απάνθρωπο και σκληρό άνθρωπο, ο οποίος προσπάθησε να δείξει την εξουσία του σε αδύναμα πλάσματα. Η αλλαγή της συμπεριφορά του οφείλεται στις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες που βίωνε και τις συνεχείς ταπεινώσεις που δεχόταν από τον πεθερό του. Ο αφηγητής παρουσιάζει τον παππού ως άτομο που διατάζει τους άλλους. Ταπεινώνει και μειώνει με κάθε τρόπο τον πατέρα. Τον προσβάλλει και τον κρίνει διαρκώς, επειδή δεν τα καταφέρνει με τη δουλειά του. Κυρίαρχη αξία για τον παππού είναι το χρήμα. Βλέπουμε τη μητέρα να μην εκφράζει ελεύθερα την άποψή της, και να συμφωνεί με τον πατέρα, ακόμα και όταν πιστεύει ότι αυτός έχει άδικο. Αυτό συμβαίνει, επειδή τα παλιότερα χρόνια οι γυναίκες δεν είχαν ελευθερία λόγου. μητέρα παραμένει σιωπηλή για τον πρόσθετο λόγο ότι θέλει να στηρίξει τον άντρα της που αγωνίζεται να «ανυψωθεί», και επειδή αδυνατεί να αντισταθεί στη φτώχεια τους και τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες .Η έξωση του δασκάλου και της οικογένειάς του σημασιοδοτεί την αλλαγή της συμπεριφοράς του πατέρα και αποτελεί την πρώτη απάνθρωπη πράξη του.

                                                                                                                                                                                           Αληθινή Παύλου

     Ο συγγραφέας του κειμένου αναφέρει μια κοινωνική πραγματικότητα της εποχής δηλαδή περιγράφει τις κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες ζει ο άνθρωπος.  Κεντρικός ήρωας είναι ένας πατέρας που ενώ είναι ήπιος και πονόψυχος άνθρωπος δοκιμάζεται από τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης του. Ο πεθερός του τον επικρίνει και τον θεωρεί ανάξιο αφού χρεοκόπησε. Παλαιότερα ζούσε και εργάζονταν στο χωριό όμως όταν ήρθε στην πόλη δεν βρήκε  κάποια ανάλογη δουλεία και ύστερα από την πίεση του πεθερού του εργάστηκε ως έμπορος. Εργάστηκε σκληρά όμως ο πεθερός του διαρκώς τον υποτιμούσε. Μάλιστα, κάτω από τις προσβολές και την πίεση του πεθερού του άλλαξε συμπεριφορά και ανάγκασε τον νοικάρη του, δάσκαλο με πολλά παιδιά ,που του χρωστούσε ενοίκια να ξεσπιτωθεί και να μείνει στο δρόμο. Έτσι, μπόρεσε να γίνει αποδεκτός από τον παππού αλλά και να προσαρμοστεί με τις απαιτήσεις της εποχής. Στο κείμενο είναι έντονη η σύγκρουση ανάμεσα στον ευτυχισμένο άνθρωπο ο οποίος μένει κοντά στη φύση και δεν έχει το έντονο άγχος της καθημερινότητας και στον άνθρωπο ο οποίος είναι αναγκασμένος να συμφωνήσει με απόψεις και συμπεριφορές οι οποίες δεν τον κάνουν ευτυχισμένο και τον οδηγούν σε εσωτερικές συγκρούσεις.

   Νταούτι  Άντζελα

Πόσο ευτυχισμένος μπορεί να είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος συνεχώς συμβιβάζεται;

     Η ζωή συχνά έχει πολλές δυσκολίες και ο άνθρωπος αναγκάζεται να κάνει συμβιβασμούς προκειμένου να επιβιώσει. Σε αρκετές περιπτώσεις εγκαταλείπει τα όνειρά του, ασκεί μια δουλειά που δεν επιθυμεί  και ζει μια ζωή νοιώθοντας παγιδευμένος, εξαιτίας των συμβιβασμών και των επιλογών του. Νοιώθει μέσα του ένα ανεκπλήρωτο κενό και δεν μπορεί να αισθανθεί πραγματική ευτυχία, αφού η ζωή του δεν είναι, όπως θα την ήθελε. Ακόμα και οι άνθρωποι που τον  μπορεί να μην τον γεμίζουν συναισθηματικά, να μην καλύπτουν τις συναισθηματικές του ανάγκες, να αισθάνεται πως οι επιλογές του είναι αναγκαστικές με αποτέλεσμα να μην προσεγγίζει την ευτυχία.

                                                                                                                                                                          Αληθινή Παύλου

Top