Ο ρόλος των γυναικών στον πόλεμο

Ο ρόλος των γυναικών στον πόλεμο

Ο ρόλος των γυναικών στον πόλεμο

 

Η εμπλοκή των γυναικών στον πόλεμο σίγουρα δεν είναι συχνή μιας και δεν είναι στην φύση να έχουν την ίδια δύναμη με τους άντρες, να πολεμούν και να είναι βίαιες. Οι γυναίκες της αρχαίας εποχής ως και λίγες δεκαετίες πριν είχαν ελάχιστα έως μηδαμινά δικαιώματα. Οι άντρες δεν τις υπολόγιζαν, δεν είχαν πολιτικά δικαιώματα και δεν έπαιρναν μέρος στην κοινωνική ζωή. Ωστόσο η δυναμική κάποιων γυναικών ήταν τέτοια και ο χαρακτήρας τους τόσο γενναίος και ξεχωριστός που η συμμετοχή τους στη μάχη την ώρα που κινδύνευε η πατρίδα τους ήταν καθοριστική.

  Όπως βλέπουμε και στο αρχαίο κείμενο οι γυναίκες πέταγαν κεραμίδια από τα σπίτια τους για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ολιγαρχικών. Άλλες τέτοιες παρόμοιες παρεμβάσεις έχουμε και πιο πρόσφατα όπως 626 μ.Χ. στην Πολιορκία της Κωνσταντινούπολης και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης στα χρόνια της ελληνικής Επανάστασης οι Ελληνίδες παρουσίασαν αξιοζήλευτη πολεμική  προσφορά και ενασχόληση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι γυναίκες της Ηπείρου, του Σουλίου, της Μάνης , οι Μεσολογγίτισσες και γενικότερα η δράση τους εξαπλώθηκε σε όλη την ελληνική επικράτεια. Για παράδειγμα η κυρά Φροσύνη στα Ιωάννινα, που πνίγηκε με 16 άλλες γυναίκες, η Γκούρα που πήρε μέρος στη Φιλική Εταιρεία, , οι γυναίκες των Κολοκοτρωναίων, η Μπουμπουλίνα, η, η Μαντώ Μαυρογένους κλπ

 Όλες αυτές οι δράσεις μας δείχνουν τη σημαντικότητα τους και την αξιοσημείωτη βοήθεια που έδωσαν στους άντρες χωρίς να διστάσουν ούτε ένα λεπτό για αν αυτό που κάνουν είναι σωστό ή λάθος. Είναι γνωστό πως χάρη σε αυτές τις παρεμβάσεις συχνά η ιστορία άλλαξε και η πορεία μιας πατρίδας, μιας πόλης, μιας περιοχής σημαδεύτηκε σε βαθμό αξιοσημείωτο και αξιοθαύμαστο.

 

Ουρανία Κουτσοκέρα

Top