Εμφύλιος Πόλεμος
Ο πόλεμος είναι η χειρότερη μορφή βίας που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας λαός ή ένα έθνος. Οι συνέπειες είναι το ίδιο καταστροφικές και για τις δύο παρατάξεις. Ο αριθμός των απολειών που αφήνει στο περασμά του ένας πόλεμος ειναι ασύλληπτος. Η εξωφρενική αυτή ιδέα του πολέμου κορυφώνεται όταν στην θέση λαών με αντίπαλα πολιτικά και κοινωνικά συμφέροντα βρίσκονται άνθρωποι του ΙΔΙΟΥ τόπου, άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν στο ΊΔΙΟ έθνος.
Ένας εμφύλιος πόλεμος θα μπορούσε εύκολα να θεωρηθεί το ίδιο βάναυσος με το φαινόμενο των αλληλοσπαραγμών ανάμεσα στα αδέλφια μιας οικογένειας. Σαν μια μητέρα, η οποία βλέπει τα ίδια της τα παιδιά να αυτοκαταστρέφονται, θα μπορούσε να παρομοιαστεί και η πατρίδα όσων λαμβάνουν μέρος σε μια τέτοια κωμικοτραγική κατάσταση. Είναι αδιανόητο να παρουσιάζεται τόσο μίσος και εχθρικότητα μεταξύ των ατόμων της ίδιας ‘οικογένειας’. Προσωπικά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι περισσότερο πρωτόγονο και κτηνώδη από τους ανθρώπους, οι οποίοι δρούν με μία τόσο εμφανώς αιμοδιψή νοοτροπία σαν αυτή.
Οι δεδομένες αυτές απάνθρωπες συνθήκες του πολέμου θα έπρεπε να ενώνουν πιο πολύ από ποτέ κάθε πατριώτη και κάθε έθνος. Αντίθετα ένας εμφύλιος πόλεμος μόνο διχασμό και έχθρα είναι ικανός να προσφέρει καθώς οδηγεί σε ακρότητες και σε βάρβαρες πράξεις ανθρώπους που υπό άλλες συνθήκες μόνο κοινά θα κατάφερναν να εντοπίσουν μεταξύ τους. Τέλος είναι γεγονός ότι μία τέτοια κατάσταση καθιστά ευάλωτο το έθνος και έτσι δίνει απλόχερα την ευκαιρία στους εχθρούς να έχουν πρόσβαση σε αυτό.
Κατσιμοίρη Δέσποινα
Τι προκαλεί στον άνθρωπο ένας εμφύλιος πόλεμος;
Ο πόλεμος αποκτηνώνει τον άνθρωπο και τον κάνει να καταπατά τις ηθικές του αξίες. Οι λέξεις χάνουν το νόημα τους και ένας άνθρωπος μετριοπαθής που πράττει με τη λογική θεωρείται δειλός, ενώ ένας που δεν διστάζει να σκοτώσει ακόμη και τον αδερφό του θεωρείται γενναίος. Οι σχέσεις των μελών της οικογένειας γίνονται πια αδύναμες μπροστά στις κομματικές σχέσεις καθώς τα μέλη συνδέονται με κοινούς στόχους και πιστεύω. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα του πολέμου.
Παναγιώτης Μερκάι
Τι προκαλεί στον άνθρωπο ένας εμφύλιος πόλεμος;
Ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε ανάμεσα στους ολιγαρχικούς και τους δημοκρατικούς ήταν απάνθρωπος και ανήθικος από την πλευρά των δημοκρατικών καθώς η στάση τους ήταν εντελώς λανθασμένη. Διέπραξαν μαζική θανάτωση με θύματα τους ολιγαρχικούς αθετώντας τη συμφιλίωση ειρήνης που είχαν διαπράξει μεταξύ τους. Επιπρόσθετα, καταπάτησαν τον ιερό ναό της Ήρας στον οποίο είχαν καταφύγει οι ολιγαρχικοί, ως ικέτες, και ήταν πλέον ιερά πρόσωπα. Αύτη η στάση τους ήταν ανάλγητη και ακραία. Με αυτές τις στάσεις τους έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο που δεν είναι άλλο από αγνώμονες και υποκριτές ανθρώπους που καταπατούν τα δικαιώματα των άλλων δίχως έλεος. Τέλος, φυσικά, και είναι υποκριτές, αφού το πολίτευμά που εκπροσωπούν είναι εντελώς αντίθετο με αυτό που οι ίδιοι πράττουν…
Ουρανία Κουτσοκέρα
Ο πόλεμος εξαγριώνει τους ανθρώπους και γίνεται δάσκαλος της βίας, ενώ σε περίοδο ειρήνης οι άνθρωποι σκέπτονται πιο λογικά, Συμφωνείτε με αυτήν την άποψη;
Τάσσομαι υπέρ αυτής της άποψης καθώς θεωρώ ότι ο πόλεμος είναι ένα φαινόμενο που αλλοτριώνει τους ανθρώπους καθώς τους φέρνει αντιμέτωπους με βίαιες και ακραίες καταστάσεις καθώς αναδύονται τα πιο άγρια ένστικτα επιβίωσης .
Απ’ την άλλη μεριά η ειρήνη προσφέρει στον άνθρωπο ασφάλεια , σταθερότητα αγάπη και ομόνοια. Η σχέση και η κρίση των ανθρώπων χαρακτηρίζεται από διαύγεια, αφού δεν νιώθουν την ανάγκη να υπερασπιστούν τα κεκτημένα τους και την ίδια τους την ζωή από τον αντίπαλο.
Ουρανία Κουτσοκέρα
Ο πόλεμος εξοργίζει τους ανθρώπους και γίνεται δάσκαλος βίας, ενώ σε περίοδο ειρήνης οι άνθρωποι σκέπτονται λογικά. Συμφωνείται με αυτή την άποψη.
Αρχικά συμφωνώ με αυτή την άποψη. Πιστεύω ότι, όταν υπάρχει ειρήνη οι άνθρωποι συνεργάζονται περισσότερο και πετυχαίνουν ευκολότερα τους στόχους τους. Ακόμα σε καιρό ειρήνης τα γράμματα και οι τέχνες ανθίζουν και η πολιτιστική κληρονομιά μιας χώρας μεγαλώνει και ομορφαίνει. Οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και διευρύνουν τους ορίζοντες τους. Αντίθετα θα ήθελα να προσθέσω ότι εν καιρώ πολέμου ο άνθρωπος μαθαίνει την ωμή και στεγνή βία και αλλάζει η ψυχοσύνθεση του. Καταστρέφει και καταστρέφεται. Γίνεται υποχείριο των κατώτατων ενστίκτων του. Δεν οικοδομεί αλλά γκρεμίζει.
~ Γεωργία Αποστολοπούλου
Τι θέση έχουν οι άγραφοι νόμοι στη ζωή των ανθρώπων
Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα υπάρχουν κάποιοι νόμοι που επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων . Αυτοί οι νόμοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τους γραπτούς και του άγραφους νόμους . Η κάθε κατηγορία έχει τη δική της έννοια, π.χ. οι γραπτοί νόμοι είναι κάποιοι κανόνες, περιορισμοί των ανθρώπων οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι και είναι κοινοί για όλους τους πολίτες ενός λαού . Υπάρχουν όμως και οι άγραφοι νόμοι οι οποίοι είναι άτυποι περιορισμοί των ανθρώπων και είναι για τον καθένα μας διαφορετικοί. Αυτοί οι κανόνες μπορεί να προκύψουν από την ηθική, την παιδεία ,ενδεχομένως και από τα έθιμα των ανθρώπων . Οι άγραφοι νόμοι είναι απαραίτητοι για την ομαλή συμβίωση των ανθρώπων . Έτσι ακόμη και σε περιόδους πολέμου, όπως στην εποχή που μας εξιστορεί ο Ξενοφώντας, έπρεπε και από τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί ( άγραφοι νόμοι ) ώστε οι άνθρωποι να μην χρειαζόταν να φτάσουν στις ακρότητες τις οποίες διέπρατταν, όπως η απάνθρωπη στάση των Αθηναίων που καταπατά κάθε ανθρώπινο δικαίωμα. Αν απ” την πλευρά των Αθηναίων, αν υπήρχε αυτό το εθιμικό δίκαιο που θέτει σε περιορισμό την φρικαλεότητα του πολέμου, δεν θα ήταν τόσο αμείλικτοι στη στάση τους. Γενικά η κτηνωδία αυτή των ανθρώπων θα μπορούσε να έχει αποσοβηθεί από τους άγραφους νόμους που θα έθεταν περιορισμούς στην μάχη .
ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΕΛΕΝΗ