ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 2018-2019

Ν. Βρεττάκος. Δύο μητέρες νομίζουν ότι είναι μόνες στον κόσμο

Συγκρίνοντας το ποίημα του Ν. Βρεττάκου και το διήγημα Το αμάρτημα της μητρός μου του Γ. Βιζυηνού ανιχνεύστε κοινά σημεία ως προς το θέμα.
Το ποίημα του Ν. Βρεττάκου θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως ένα μοιρολόι που εκφράζει τον πόνο και την αγάπη της μάνας για τον γιό της. Παρόμοιο θέμα εντοπίζουμε και στο κείμενο «Το αμάρτημα της μητρός μου». Στο κείμενο αυτό η μάνα έχει να αντιμετωπίσει διπλό πόνο διότι αφενός έχασε δύο παιδιά και αφετέρου φέρει εξολοκλήρου την ευθύνη για το χαμό του ενός παιδιού καθώς ουσιαστικά του προκάλεσε ασφυξία κατά τη διάρκεια του ύπνου. Περνά μια ολόκληρη ζωή γεμάτη από ενοχές και πόνο. Τόσο έντονες είναι οι ενοχές, ώστε να νομίζει ότι η αρρώστια της κόρης της είναι τιμωρία από τον Θεό, διότι δεν αξίζει και άλλο παιδί έπειτα την εγκληματική πράξη που διέπραξε. Δεν έχει κάποιον δίπλα της να την παρηγορήσει σε αντίθεση με την μητέρα στο ποίημα του Βρεττάκου που έχει την αμέριστη κατανόηση της Παναγίας, μιας μάνας που και αυτή θα πονέσει πολύ για τον θάνατο του μονογενούς Υιού της.

Η ποίηση του Βρεττάκου έχει χαρακτηρισθεί «νεοχριστιανική», μια ποίηση του διαπνέεται από βαθύ ανθρωπισμό. Επιβεβαιώνεται από το ποίημα ο χαρακτηρισμός;

Στο ποίημα αυτό είναι φανερή η ανθρωπιά και η τρυφερότητα με την οποία ο ποιητής περιβάλει έναν πονεμένο άνθρωπο, ίσως τον πιο πονεμένο άνθρωπο, μια μητέρα που χάνει το παιδί της. Η περιγραφή της άμοιρης μάνας είναι συνταρακτική:
«Η μαύρη της μπόλια είναι λυμένη. Οι άκρες της κρέμονται ως κάτου στο πάτωμα.»

Ο ποιητής μετέχοντας ολόψυχα σε αυτό το δράμα κάνει την εικόνα της Παναγίας να ζωντανέψει με σκοπό να παρηγορήσει την μάνα, η οποία είναι μόνη πια. Διαλέγει το συγκεκριμένο πρόσωπο για τον λόγο ότι είναι το αιώνιο σύμβολο της πονεμένης μάνας, η Παναγία που είδε τον Ιησού να χάνεται, μια μάνα που έχει πονέσει πολύ και μπορεί να την καταλάβει καλύτερα από τον καθένα. Την παρουσιάζει σαν μια απλή γυναίκα που έχει βιώσει τον ίδιο πόνο και τώρα προσπαθεί να της προσφέρει ηθική συμπαράσταση γιατί έχει βρεθεί στην θέση της και γνωρίζει πως είναι. Ο ποιητής, θέλοντας να τονίσει τον πόνο της μητέρας, μας δείχνει τον αντίκτυπο που έχει το πένθος της σε μια άλλη μητέρα, στη μητέρα του Χριστού, που τόσο καλά γνωρίζει τον πόνο της απώλειας, τον πόνο που μια μητέρα νιώθει όταν της παίρνουν το παιδί της. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι ο ποιητής είναι ένας πολύ συμπονετικός άνθρωπος καθώς δεν τον αφήνει ασυγκίνητο το δράμα της μητέρας, ένα δράμα χωρίς καμιά παρηγοριά.

Καταγράψτε τα συναισθήματα που σας προκαλεί το ποίημα και προτείνετε τρόπους με τους οποίους θα παρηγορούσατε τη μητέρα.

Το συγκεκριμένο ποίημα μου προκαλεί κυρίως συναισθήματα θλίψης. Στεναχωριέμαι γνωρίζοντας ότι μια μητέρα έχασε το παιδί της. Πιστεύω είναι ο μεγαλύτερος πόνος που θα μπορούσε να νιώσει ποτέ οποιαδήποτε μητέρα διότι σαν την αγάπη της μάνας για το παιδί της δεν υπάρχει καμία άλλη. Προσωπικά δεν θα ήξερα τι να της πω αλλά απλά θα προσπαθούσα να είμαι δίπλα της αυτόν τον δύσκολο καιρό. Πιθανόν να την παρηγορούσα λέγοντας πως ο γιός της θα ζει πάντα στην καρδιά της και θα την βλέπει από τον ουρανό. Πρέπει να είναι δυνατή και να αντέξει ξέροντας ότι την αγαπούσε πολύ και θέλει να την βλέπει χαρούμενη. Η μάνα επομένως του ποιήματος αλλά και κάθε μάνα που χάνει το παιδί της γίνεται το σύμβολο και η καθολική έκφραση του μητρικού πόνου και σπαραγμού και μια εικόνα πένθους. Ένα τέτοιο πένθος λοιπόν είναι δύσκολο, έως αδύνατο, να παρηγορηθεί και η θλίψη που προκαλεί να μειωθεί ή να παρηγορηθεί.

Διαβάστε και αυτό:

Κ. Μόντης, Παναγιά στο Μόρφου

Η πιο καλή γειτόνισσα
η Παναγιά είν’ η Χρυσοζώνισσα.
Στο τόσο δα σπιτάκι της κλεισµένη
όποτε πας θαν πάντα µέσα να προσµένη
να της ανοίξης την καρδιά σου
τη λύπη να της πης και τη χαρά σου
κι’ απ’ το παλιό της πίσω το µανουάλι
να γνέφη “ναι” µε το κεφάλι.
΄Ενα την έχει µοναχά πάντα στεναχωρήσει
που δε µπορεί ένα καφεδάκι να σου ψήση.
Και τις ζεστές του Αυγούστου νύχτες
που δε λέει πιά να πάρη τ’ αγεράκι
βγαίνει κ’ Αυτή µε µια καρέκλα στο σοκάκι
και τα κουτσοµπολιά των άλλων τα τρελλά
τ’ ακούγει και κρυφά-κρυφά γελά.
΄Ωσπου µε το “άντε για ύπνο µας κ’ είν’ η ώρα περασµένη”
σηκώνεται κ’ η Παναγιά
και παίρνει την καρέκλα της και µπαίνει.

Top