Hλίας Βενέζης

Ηλίας Βενέζης, Οι Γλάροι

Στη σημερινή εποχή της ευημερίας και της προόδου οι άνθρωποι σε μεγάλο ποσοστό βιώνουν μοναξιά. Έχοντας ως αφορμή το απόσπασμα του Ηλία Βενέζη «οι Γλάροι», νομίζετε ότι τα ζώα, γενικότερα, μπορούν να αναπληρώσουν το συναισθηματικό κενό της ανθρώπινης παρουσίας;

Μια απογοητευτική και θλιβερή πραγματικότητα είναι  ότι η αλματώδης εξέλιξη των τεχνολογικών μέσων και των μέσων μαζικής επικοινωνίας  σήμερα δεν έχει καταφέρει να λύσει όλα τα προβλήματα του ανθρώπου . Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος είναι η μοναξιά. Άλλοι επιστήμονες και ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η ανθρώπινη παρουσία δεν αντικαθίσταται   και άλλο μέρος αυτών θεωρούν εξαιρετικά σημαντική και αποτελεσματική την «παρέα» ενός κατοικίδιου.

Κατά την γνώμη μου , τα ζώα μπορούν να είναι μια πολύ καλή συντροφιά  και ιδιαίτερα οι σκύλοι ,αφού «φτιάχνουν» τη διάθεση των ανθρώπων  με τα παιχνίδια, τα χάδια  και τις βόλτες τους. Η εκπαίδευσή τους απαιτεί υπευθυνότητα και επιμονή, οπότε η φροντίδα τους καλύπτει ένα κενό που πιθανόν έχουν οι άνθρωποι , γιατί νομίζουν ότι έτσι βοηθούν έναν δικό τους. Γι΄αυτό ενδείκνυται μικρά παιδιά να μεγαλώνουν με τη συντροφιά ενός κατοικίδιου, το οποίο πολλές φορές τα προστατεύει από πολλούς κινδύνους. Επίσης, ο άνθρωπος δένεται μαζί τους και η παρουσία τους δίνει άλλη ομορφιά στη ζωή του. Μπορεί να «επικοινωνεί» μαζί τους με έναν ιδιαίτερο τρόπο , καθώς τα συναισθήματα αγάπης  γίνονται αντιληπτά και από τις δύο πλευρές.   Επιπλέον , αποτελεί για πολλές οικογένειες ένα πρόσθετο μέλος , που έχει τις  δικές του ανάγκες  κι έτσι φαίνεται η αξία που έχουν γενικά τα κατοικίδια.

Συμπερασματικά, είναι φανερό ότι έστω κι αυτή η «μικρή» παρουσία αλλάζει την οπτική με την οποία βλέπουν οι άνθρωποι τη ζωή , δηλαδή τούς χαρίζει  περισσότερη αισιοδοξία, όρεξη και ελπίδα .

                                                Δημήτρης Γκουμάς

Η σύγχρονη κοινωνία της αφθονίας εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, ωστόσο όλο και περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται άδειοι ή μόνοι με διάφορους τρόπους. Το κενό αυτό μπορεί να έχει προέλθει από έναν θάνατο, έναν χωρισμό, μια αλλαγή στον τρόπο ζωής ή μια απογοήτευση γιατί χάθηκαν ελπίδες ή επιθυμίες. Η μοναξιά και η εγκατάλειψη του εαυτού μπορεί να προκαλέσει άγχος, απογοήτευση ή κατάθλιψη.

Τα ζώα μπορούν να υποκαταστήσουν τους άλλους ανθρώπους στην κάλυψη του συναισθηματικού κενού, αφού, αν και κάθε άνθρωπος γνωρίζει σήμερα περισσότερους ανθρώπους από ό,τι στο παρελθόν, οι ταχείς ρυθμοί και οι απαιτήσεις της ζωής δεν του επιτρέπουν να δημιουργήσει εύκολα σταθερούς δεσμούς με διάρκεια.

Ένα κατοικίδιο δεν έχει υπερβολικές απαιτήσεις και δεν κατηγορεί ποτέ κανέναν για το πώς φέρεται. Ο σκύλος, για παράδειγμα, είναι πιστός φίλος και πάντα παρών στο πλάι του αφεντικού του. Η καθημερινή φροντίδα και η ενασχόληση με τα ζώα συμβάλλει στη δημιουργία ενδιαφερόντων αλλά και στην τόνωση της ζωτικότητας. Τα κατοικίδια δίνουν μια αίσθηση ασφάλειας και προστασίας που δρα θετικά στην αντιμετώπιση της μοναξιάς και της κατάθλιψης.

Η σχέση ανθρώπου – ζώου δεν είναι μονόπλευρη και η ευγνωμοσύνη που δείχνει για τις φροντίδες που του προσφέρει το αφεντικό του δίνει σε αυτόν την αίσθηση ότι είναι χρήσιμος και ότι υπάρχει κάποιος που τον περιμένει και να του προσφέρει την αγάπη του ανιδιοτελώς.

Ολοκληρώνοντας, φαίνεται πως τα ζώα είναι ιδανικοί σύντροφοι και παρηγοριά για τον άνθρωπο ιδίως, όταν αυτός έχει να παλέψει με τους εσωτερικούς του δαίμονες και χρειάζεται έναν πολύτιμο συμπαραστάτη.

Αθανασιάδη Δώρα

Top