Νίκος Καζαντζάκης

Νίκος Καζαντζάκης, Αλέξης Ζορμπάς

Λίγα λόγια για το κείμενο….

      Στο συγκεκριμένο απόσπασμα, ο Ζορμπάς και ο Καζαντζάκης επιστρέφουν από την κηδεία της μαντάμ Ορτάνς. Βγαίνουν έξω από το χωριό και πηγαίνουν στη παραλία, όπου ξεκινούν μια φιλοσοφική συζήτηση. Ο Ζορμπάς ρώτα τον Καζαντζάκη γιατί να πεθαίνουν οι άνθρωποι. Ύστερα ο συγγραφέας παρομοιάζει τη ζωή με ένα φύλλο, και τον άνθρωπο με ένα σκουλήκι. Ο Καζαντζάκης δηλώνει πως δεν φοβάται τον θάνατο και έτσι είναι ελεύθερος. Τέλος, ο Ζορμπάς έδωσε ένα απρόσμενο τέλος στην φιλοσοφική τους συζήτηση, και ύστερα φως άρχισε να ξεπροβάλει από τις βουνοκορφές. Ξημέρωσε.

Δήμητρα Ελέζι

   Θεωρείστε ότι είστε εσείς το αφεντικό και ότι ο Ζορμπάς σας κάνει την ερώτηση: <<Ξέρεις να μου πεις αφεντικό γιατί να πεθαίνουμε;>>

Να απαντήσετε στην ερώτηση σε μια παράγραφο.

     1.Κατά τη δική μου άποψη, φίλε Ζορμπά, ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο για να πάρει μια πρόγευση ζωής και να μάθει τι πραγματικά σημαίνει ζωή.  Έπειτα έχει καθορίσει για τον καθένα μια ημερομηνία που το σώμα και η ψυχή του θα ανεβούν επάνω στα ουράνια και θα φθάσουν στη θέωση. Ίσως πεθαίνουμε για α ανακαλύψουμε έναν τρόπο ζωής, με ίσως καινούργια πρόσωπα και γενικότερα μια καινούργια ζωή ή αρχή στην οποία θα είμαστε καλύτεροι . Θα έχουμε δηλαδή ζήσει προηγουμένως και τα σφάλματά μας και οι αμαρτίες μας θα μας έχουν γίνει μάθημα ώστε να μην τα ξανακάνουμε με σκοπό να ζήσουμε μία πολύ πιο όμορφη ζωή κοντά στο Θεό μας.

Συνοψίζοντας, θα έχουμε αποκτήσει γνώσεις, σοφίες, εμπειρίες και θα είμαστε έτοιμοι να τις ξαναζήσουμε ή στον Παράδεισο ή στην Κόλαση και αυτό εξαρτάται από τις καθημερινές μας πράξεις, αφού δεν είναι τόπος αλλά τρόπος ζωής.

                                                                                                                                Δήμητρα Ελέζι

2.Στη ζωή μας θα αποκτήσουμε εμπειρίες , θα ταλαιπωρηθούμε, θα έρθουμε αντιμέτωποι με διάφορες καταστάσεις. Αυτοί που θα ζήσουν, έχουν σκοπό να δημιουργήσουν έναν άνθρωπο μοναδικό, διαφορετικό από τους άλλους. Ο θάνατος δεν πρέπει να προκαλεί φόβο. Κάποιος, ο οποίος έχει αποκτήσει εμπειρίες, όταν θα έρθει αντιμέτωπος με το θάνατο, θα τον αντιμετωπίσει ως ένα παλιό φίλο και θα φύγει από τη ζωή χωρίς φόβο, ελεύθερος.

                                                                                                                                               Κατερίνα Ασβεστά

    3.Οι άνθρωποι πλάσθηκαν κατ’ εικόνα του Θεού δηλαδή με λογική και ελεύθερη βούληση. Έτσι ο Θεός τους έδωσε τη δυνατότητα να φτάσουν στο καθ’ ομοίωση δηλαδή στη θέωση.

Δυστυχώς, όμως, οι άνθρωποι δεν είναι αθάνατοι, γι αυτό πριν το θάνατό τους πρέπει να φτάσουν στη θέωση, αν επιθυμούν να μείνουν αξέχαστοι και ζωντανοί στους ανθρώπους μέσω της αγιοποίησής τους για τις πράξεις τους.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Βέρα Ζαννίκου

      4. Άκου Αλέξη, ερχόμαστε στη ζωή ως επισκέπτες. Κανένας δεν ήρθε  να μείνει για πάντα. Όλοι ήρθαμε να ζήσουμε το δώρο του Θεού, που είναι η ζωή και μετά να πεθάνουμε. Ο λόγος που πεθαίνουμε είναι διότι έχει μπει το κακό στη ζωή του ανθρώπου. Έτσι ο άνθρωπος έρχεται, ζει ελεύθερος με λογική και πεθαίνει, όταν ο Θεός κρίνει ότι πρέπει να φύγει από τον επίγειο κόσμο.

                                                                                                                    Βαγγέλης Καραμολέγκος

   5. Ζορμπά ζούμε και πεθαίνουμε όπως τα αστέρια, που έχουν συγκεκριμένο όριο ύπαρξης. Στην αρχή είναι όλα λαμπερά και φωτεινά, ενώ, όταν έρχεται η στιγμή να καταστραφούν, γίνεται μια έκρηξη, που φωτίζει τον ουρανό και τα άστρα χάνονται υλικά. Αυτό συμβαίνει, γιατί το άστρο δεν έχει κάτι παραπάνω να δώσει στον ουρανό, αφού τελείωσαν οι χημικές ενώσεις που είχε μέσα του. Έτσι και οι άνθρωποι γεννιούνται, πεθαίνουν, χάνονται υλικά αλλά όχι ψυχικά. Πεθαίνουν, γιατί ο Θεός θεώρησε ότι έκανε  ό,τι ήταν γραφτό του να κάνει  και ήρθε η ώρα του να πάει κοντά του.

                                                                                                                                Μαρία Καιτατζή

     6.     Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά σε αυτή την ερώτηση, ούτε να την τεκμηριώσει πλήρως, καθώς ξεπερνά τις γνώσεις και τις ικανότητες των ανθρώπων. Άποψή μου είναι ότι ο άνθρωπος πεθαίνει, γιατί αυτή είναι η φυσική ροή των πραγμάτων. Όπως όλα τα πράγματα σε αυτόν τον κόσμο φτάνουν στο τέλος τους, έτσι και ο άνθρωπος πεθαίνει ανοίγοντας χώρο για τους επόμενους  ανθρώπους και τις επόμενες γενιές.  Και ακριβώς, επειδή ο χρόνος μας σε αυτόν τον πλανήτη είναι περιορισμένος, πιστεύω πως το σημαντικότερο αγαθό είναι ο χρόνος και η σωστή διαχείρισή του.

                                                                                                                                Φάνης Ζηκόπουλος

   7.  Δυστυχώς Ζορμπά δεν γνωρίζω, ακριβώς, την απάντηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν σε δύο θεωρίες, την επιστημονική και την θρησκευτική. Οι άνθρωποι, οι οποίοι είναι θρησκευόμενοι, πιστεύουν ότι ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε εμείς, τα «κατ’ εικόνα» δημιουργήματά του. Οι υπόλοιποι πιστεύουν στην επιστημονική θεωρία η οποία λέει ότι πριν από δισεκατομμύρια χρόνια έγινε μια έκρηξη και εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι για να εμφανιστούν τα θηλαστικά και από εκείνα να προ έλθουμε εμείς. Όσον αφορά στο θάνατο, θα έλεγα ότι, αν δεν πεθαίναμε, ο πληθυσμός θα ήταν υπεραυξημένος με αποτέλεσμα να μην χωράμε στη γη. Ελπίζω να μπόρεσα να δώσω κάποια απάντηση στα ερωτήματά σου.

Με αφορμή την φράση: «Να πολεμάς το σκοτάδι με το φως» να σχολιάσετε την συμβουλή του Καζαντζάκη.

    Είναι γνωστό είναι σε όλους μας ότι το σκοτάδι εξαφανίζεται με την εμφάνιση του φωτός. Έτσι και στη ζωή το κακό αποδυναμώνεται με την εμφάνιση του καλού. Με λίγα λόγια όταν το κακό παρουσιάζεται, πρέπει να μην παρασυρθούμε και να μην του δώσουμε ιδιαίτερη σημασία γιατί αν επικεντρωθούμε σε αυτό θα μεγαλώσει περισσότερο μέσα μας. Στη καθημερινή μας ζωή θα εμφανιστούν εκατοντάδες προβλήματα και εμπόδια στους στόχους μας όμως για να τα ξεπεράσουμε πρέπει να μείνουμε εμείς οι ίδιοι χαλαροί και ήρεμοι. Το “σκοτάδι” πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με εξυπνάδα, καθαρότητα και υπομονή. Επιπροσθέτως, οφείλουμε να αναγνωρίζουμε τα προβλήματα και να ψάχνουμε λύση για αυτά χωρίς να ταυτιζόμαστε μαζί τους. Αν ταυτιστούμε με το κακό, τότε αυτό μεγαλώνει δηλαδή αν στραφείς επιθετικά στο κακό η κατάσταση θα χειροτερέψει. Εύλογο είναι λοιπόν το συμπέρασμα ότι για να αντιμετωπίσει η κοινωνία μας τα ζητήματα που την μαστίζουν πρέπει να στραφεί προς αυτά με όπλο την λογική, τη γενναιότητα και την ευφυΐα. Συμπερασματικά με τη φράση αυτή ο Ν. Καζαντζάκης μας παροτρύνει να νικήσουμε το σκοτάδι με το φως… Το φως είναι η καθαρή μας ματιά, η αισιόδοξη οπτική, η αγάπη για τους ανθρώπους και τη ζωή, η αισιοδοξία και η πεποίθηση πως το κακό, το σκοτεινό, το άδικο μπορεί να υποχωρήσει.

Νταούτι Άντζελα

       Μια αστραπή η ζωή μας … μα προλαβαίνουμε;

     «Μια αστραπή η ζωή μας … μα προλαβαίνουμε». Με τη φράση αυτή ο Ν. Καζαντζάκης προσπαθεί να μας μεταφέρει έμμεσα το μήνυμα ότι παρόλο που ο κόσμος είναι γεμάτος προβλήματα, εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε εάν θα τα αφήσουμε να μας επηρεάσουν και να μας οδηγήσουν στη δυστυχία.  Η ζωή είναι εφήμερη, βιαστική, πολλές φορές επίπονη  και εμείς περαστικοί. Ο κόσμος μας δεν είναι αγγελικά πλασμένος αλλά καταστροφικά προβληματικός. Πολλοί άνθρωποι μένουν στις δυσκολίες, στις ατυχίες και στα εμπόδια που τους επιφυλάσσει η ζωή και νιώθουν συναισθηματικά ανήμποροι και αδρανείς. Όμως πρέπει να κατανοήσουμε ότι το αύριο δεν είναι δεδομένο, η ζωή μας δεν είναι αιώνια και δεν γνωρίζουμε πότε θα έρθει το τέλος της. Γι’ αυτό πρέπει να ζούμε την κάθε μας μέρα σαν να είναι τελευταία δηλαδή να μην αφήνουμε τα όνειρα μας ανεκπλήρωτα. Πρέπει να απολαμβάνουμε τις μικρές στιγμές αλλά συνάμα σημαντικές χωρίς να παραπονιόμαστε για τα προβλήματα της. Η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές όμως εμείς επιλέγουμε εάν θα είμαστε συναισθηματικά καλά. Εάν θα αφήσουμε τα προβλήματα να μας καταβάλλουν, θα γεμίσουμε αρνητικά συναισθήματα όπως η γκρίνια και η νευρικότητα. Για αυτό το λόγο πρέπει να ξεπεράσουμε τις ατυχίες της ζωής με ψυχραιμία και ωριμότητα. Επιλογικά , πρέπει να παλεύουμε για την ευτυχία μας με τόλμη και πάντα με τη βεβαιότητα πως ο νικητής θα είμαστε εμείς. Γιατί πρέπει και θέλουμε να προλάβουμε!

Νταούτι Άντζελα

«Μια αστραπή η ζωή μας μα προλαβαίνουμε.»

      Οι άνθρωποι και γενικότερα οι έμψυχοι οργανισμοί έρχονται στην γη με ημερομηνία λήξης. Η ζωή του καθενός είναι απρόβλεπτη, δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια είναι η εξέλιξη ούτε και για το επόμενο δευτερόλεπτο. Ταυτόχρονα ο κόσμος είναι γεμάτος με πράγματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε, με συναισθήματα που μπορούμε να ανακαλύψουμε και με εμπειρίες που μας περιμένουν. Ο χρόνος είναι απλά ένα μετρήσιμο μέγεθος, αν γίνει πιο σημαντικός από τη ζωή σου τότε η ομορφιά της μοναδικής αυτής διαδρομής θα χαθεί, οι μέρες θα περνούν απλά ακολουθώντας η μια την άλλη, οι στιγμές θα χαθούν πριν καν προλάβεις να το σκεφτείς. Το δεν προλαβαίνω που είναι το βασικό επιχείρημα του σύγχρονου ανθρώπου είναι απλά μια δικαιολογία. Σίγουρα ο καθένα από μας έχει αποδείξει άπειρες φορές στον εαυτό του και στους γύρω του, αλλά κυρίως στον εαυτό του, πως όταν επιθυμούμε κάτι μπορούμε να τα καταφέρουμε, υπερνικώντας το χρόνο αλλά και κάθε άλλο εμπόδιο.  Ένα ρολόι δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο μας σε αυτό το σύντομο αλλά ενδιαφέρων και γεμάτο συγκινήσεις ταξίδι. Οπότε μπορεί όντως η ζωή να είναι μια αστραπή, σύντομη, λαμπερή, ενδιαφέρουσα και απρόβλεπτη αλλά αν θέλουμε πραγματικά προλαβαίνουμε να ζήσουμε, να τη ζήσουμε και να απολαύσουμε δυνατές στιγμές κ συγκινήσεις.

Μυρτώ  Μουστακάκη

«Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ.» Καταγράψτε τις σκέψεις που σας δημιουργεί η φράση αυτή.

 

     Όσο τα ρατσιστικά φαινόμενα συνηθίζουν ακάθεκτα και αδιάκοπα ακόμα και σε πολιτείες ανεπτυγμένες τόσο η φράση αυτή θα πρέπει να βρίσκει άμεση εφαρμογή. Ο καθένας από μας είναι μόνος αλλά και μέρος ενός συνόλου, ανεξάρτητα από φυλές, θρησκεία μορφωτικό επίπεδο εξωτερικά χαρακτηριστικά, φύλο και σεξουαλικές προτιμήσεις. Είμαστε όλοι άνθρωποι ίσοι με τις ίδιες αδυναμίες και τις ίδιες ανάγκες. Οφείλουμε να σεβόμαστε την διαφορετικότητα αλλά συνάμα να τονίζουμε τη μοναδικότητα και να στεκόμαστε με σεβασμό στην ατομικότητα. Δυστυχώς όμως διαχρονικά βρίσκουμε αφορμές να τιμωρήσουμε, να προσβάλλουμε, να μειώσουμε τον άνθρωπο δίπλα μας ή απέναντι μας. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το πρόβλημα είναι κυρίως του καθενός από μας. Και αυτό γιατί δε έχουμε το κουράγιο να δούμε τα δικά μας λάθη, να διορθώσουμε τους εαυτούς μας πριν εντοπίσουμε κακόβουλα ελλείψεις και αδυναμίες και απαιτήσουμε να διορθωθούν οι άλλοι γύρω μας. Είναι απαραίτητο να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, καθώς αυτός είναι που μας ανήκει, αυτόν πρέπει να εξελίξουμε. Μόνο αν καταφέρουμε να δούμε τους άλλους ανθρώπους όπως τον εαυτό μας, μόνο αν αγαπήσουμε τις ελλείψεις τα λάθη Και τις αδυναμίες τους θα μπορέσουμε να συγχωρήσουμε και να θεωρήσουμε τον άλλον άνθρωπο δικό μας .

Top