Τέλλος Άγρας

«Αμάξι στη βροχή»

                       Τέλλος  Άγρας

amaksa_mes_ti_vroxi

Λίγα λόγια για το ποίημα…

    Στο ποίημα αυτό παρουσιάζεται μια παλιά άμαξα που στέκεται μόνη της κάτω από τη βροχή, χωρίς όμως αυτό να την πειράζει. Την ενοχλεί όμως που η κενή γειτονιά δεν την φιλοξενεί και θεωρεί πως η άμαξα δεν ταιριάζει στο περιβάλλον της. Ακόμη, στις άλλες αυλές των σπιτιών δεν υπάρχουν πια ούτε περικοκλάδες, ούτε γρίλιες στα παράθυρα, ούτε φανάρια στις εισόδους των σπιτιών. Τα ανώφλια, οι αγώνες και οι στοές σπιτιών έπεσαν και τίποτα δε θυμίζει την παλιά εποχή. Οι καλές αναμνήσεις έχουν χαθεί όπως και οι καλές σεμνές κυρίες μιας άλλης εποχής. Τέλος, ο ποιητής ζητά από την άμαξα να ταξιδέψουν μαζί πίσω στα περασμένα, επειδή νοσταλγεί τις παλιές εποχές.

         Κατερίνα Γκόργκι

Με αφορμή το ποίημα του Τ. Άγρα να γράψετε σε μια παράγραφο 100 λέξεων αν είναι, κατά τη γνώμη σας, δείγμα προόδου η κατεδάφιση των παλιών αθηναϊκών κτιρίων και η αντικατάστασή τους με πολυκατοικίες;

     Η αντικατάσταση των παλαιών αθηναϊκών κτιρίων με πολυκατοικίες θεωρώ πως δεν είναι δείγμα προόδου για τους παρακάτω λόγους: 1) τα κτίρια παλαιότερων εποχών αποτελούν ζωντανό δείγμα της ιστορίας του τόπου και 2) τα παλαιά κτίρια διαφοροποιούν την κάθε πόλη. Με άλλα λόγια, όλες οι πόλεις έχουν πανομοιότυπες πολυκατοικίες και έτσι τα διαφορετικά παλαιά κτίρια κάνουν την πόλη μοναδική. Ωστόσο, υπάρχει το επιχείρημα πως οι αρχιτέκτονες δεν μπορούν να δημιουργήσουν. Κατανοώντας ότι οι αρχιτέκτονες είναι καλλιτέχνες μια καλή λύση θα ήταν να κτίζουν καινούργια κτίρια και όχι να καταστρέφουν τα παλαιά φτιάχνοντας πολυκατοικίες. Τελικά, συμπεραίνουμε ότι τα παλαιά κτίρια καλό θα ήταν να συντηρούνται και όχι να κατεδαφίζονται.

      Κατά τη δική μου άποψη, η αντικατάσταση των παλαιών κτιρίων με πολυκατοικίες δεν αποτελεί στοιχείο προόδου. Αντίθετα, εξ αιτίας του μεγάλου αριθμού και του ύψους των πολυκατοικιών καλύπτεται η ομορφιά ενός τόπου. Ωστόσο, ορισμένα κτίρια όμορφης αισθητικής καταφέρνουν να ελκύσουν οποιονδήποτε περαστικό ακόμη και να τα αποθανατίσει με σκοπό να τα θαυμάζει και να μείνουν χαραγμένα στη μνήμη του. Επιπλέον, η πρόοδος πιστεύω ότι δεν επιτυγχάνεται στην προκειμένη περίπτωση με την αντικατάσταση πολυκατοικιών καθώς είναι ένα στοιχείο που υπάρχει παντού. Αυτό το γεγονός, επομένως, το καθιστά πολύ κοινό στοιχείο χωρίς ίχνος ενδιαφέροντος πολλές φορές για τους κατοίκους ή τους ξένους ενός τόπου.
Top