Ποιες Φιλοσοφικές Αντιλήψεις Αντανακλώνται Στο “ΜΑTRIX”;

Ποιες Φιλοσοφικές Αντιλήψεις Αντανακλώνται Στο “ΜΑTRIX”;

 «Είχες ποτέ ένα όνειρο που ήσουν τόσο σίγουρος ότι ήταν αληθινό; Τι θα συνέβαινε αν ήταν αδύνατον να ξυπνήσεις από αυτό το όνειρο; Πως θα γνώριζες την διαφορά ανάμεσα στον κόσμο του ονείρου και τον πραγματικό κόσμο;»

  Η κινηματογραφική ταινία ‘matrix’’, βασίζεται σε φιλοσοφικές ιδέες, τις οποίες για πρώτη φορά ο Πλάτων και κατόπιν τον 17ο αιώνα ο Γάλλος Μαθηματικός και Φιλόσοφος Rene Decartes. Οι αντιλήψεις αυτές αφορούν την ύπαρξη δύο κόσμων-πραγματικοτήτων τα περιεχόμενα των οποίων είναι εκ διαμέτρου αντίθετα μεταξύ τους. Η αντίληψη αυτή ονομάστηκε δυισμός και αργότερα θεωρία αλληλεπίδρασης. Υποστηρίζει ότι υπάρχει ο υλικός κόσμος ή αλλιώς φυσική πραγματικότητα και ο πνευματικός κόσμος η μη φυσική πραγματικότητα. Ο άνθρωπος είναι δομημένος από στοιχεία και των δύο κόσμων δηλαδή από ψυχή και ύλη. Αυτό το επιβεβαιώνει και η θρησκεία καθώς στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται ότι ο Θεός, αφού δημιούργησε τον άνθρωπο, του έδωσε πνοή ζωής δηλαδή το πνεύμα και την ψυχή.

     Με το δυισμό ασχολείται και η κβαντική φυσική μέσω της κβαντικής θεωρίας του πεδίου. Σύμφωνα με αυτήν, τα πάντα στον κόσμο συμπεριφέρονται ταυτόχρονα και ως κύματα και ως σωματίδια, γεγονός που δεν μπορεί να συλλάβει η κοινή λογική.

    Επομένως κάθε τι στον κόσμο έχει περισσότερες από μια μορφές, καταστάσεις. Έτσι και στο Matrix, υπήρχε ο κόσμος στον οποίο όλα κυλούσαν φυσιολογικά, οι άνθρωποι πήγαιναν στις δουλειές τους και ο κόσμος όπου η πραγματικότητα υπερέβαινε τη λογική. Παρ’ όλα αυτά ο ένας δεν ήταν πλήρως αποκομμένος από τον άλλον γεγονός που μαρτυρά την άρρηκτη σχέση τους καθώς και το γεγονός ότι αναπόδραστη ανάγκη για την ύπαρξή του ενός είναι η ύπαρξη του άλλου. Ένα παράδειγμα της καθημερινότητας του ανθρώπου που θα τον βοηθήσει να καταλάβει την ύπαρξη ενός υπεραισθητού κόσμου είναι το γεγονός ότι, όταν κλείνει τα μάτια του δεν μπορεί να δει τίποτα, παρ’ όλο που όλα παραμένουν αμετάβλητα.  Έτσι ο κόσμος δεν περνά από την ύπαρξη στην ανυπαρξία μόνο και μόνο επειδή δεν τον βλέπει.

     Συνεπώς, εύλογα συνάγεται το συμπέρασμα η πραγματικότητα και η αλήθεια διαφέρουν κατά πολύ από αυτό που φαίνεται.

Δημήτρης Συγγούνης

Top