Πώς θα Μπορούσε ο Αθλητισμός να Γίνει Τρόπος Ζωής;

Πώς θα Μπορούσε ο Αθλητισμός να Γίνει Τρόπος Ζωής;

     Ειδικά στη σημερινή εποχή που πέρα από την οικονομική κρίση τόσο η κοινωνική όσο και η αξιακή κρίση είναι εμφανείς όσο ποτέ άλλοτε, η άθληση  είναι καθοριστική ως φορέας παιδείας, εκγύμνασης, πολιτισμού και εξόδου από τα αδιέξοδα για τη νεολαία. Αυτό ίσχυε ούτως ή άλλως , πόσο μάλλον τώρα.

   Συνήθως όταν γίνεται λόγος για αθλητισμό ή συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες ο νους μας πάει κατευθείαν στο επαγγελματικό κομμάτι του και μάλιστα στα πιο προβεβλημένα σπορ όπως είναι το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Όμως δεν είναι έτσι. Υπάρχει μια πλειάδα αθλημάτων, ομαδικών και μη με τα οποία μπορεί κανείς να ασχοληθεί ανάλογα με την κλίση του, το ενδιαφέρον του, τις ικανότητές του. Και φυσικά όχι μόνο σε επίπεδο πρωταθλητισμού αλλά και σε ερασιτεχνικό επίπεδο ή απλά με στόχο την ευεξία, την ευζωία και την εκγύμναση.

    Είναι γεγονός πως η καλύτερη προοπτική είναι ο αθλητισμός να μπαίνει από νωρίς στη ζωή του ανθρώπου εφόσον βέβαια υπάρχει εκδηλωμένο ενδιαφέρον για αυτό .Δεν είναι σωστό επί παραδείγματι οι γονείς να πιέζουν τα παιδιά τους να ενταχθούν σε κάποιο άθλημα ενώ αυτά δεν το επιθυμούν μόνο και μόνο για να τονώσουν το δικό τους εγωισμό (ονειρευόμενοι ότι θα γίνουν μελλοντικοί δημοφιλείς πρωταθλητές) ή από μιμητισμό.

   Υπό την προϋπόθεση λοιπόν πως υπάρχει κλίση στην αθλητική ενασχόληση από νωρίς, η ένταξη σε κάποια αθλητική δραστηριότητα (είτε μέσω ενός συλλόγου είτε μέσω σχολικών και δημοτικών προγραμμάτων) μπορεί να αποφέρει μόνο σημαντικούς καρπούς. Κι αυτό γιατί μαθαίνουμε από την αρχή της ζωή μας να μπαίνουμε στη διαδικασία  της άθλησης μαζί με τα θετικά αποτελέσματα που αυτό μπορεί να αποφέρει για την υγεία μας,το σώμα μας και την ευεξία μας.

    Πέραν αυτών όμως ο αθλητισμός μεταδίδει στον άνθρωπο σημαντικές αρχές και αξίες σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Μαθαίνουμε να είμαστε συνεργατικοί, αλληλέγγυοι, ομαδικοί, να έχουμε πειθαρχία και αυτοσυγκράτηση, να προσπαθούμε συνεχώς την αυτοβελτίωσή μας. Αυτά σε ό,τι έχει να κάνει με τα ομαδικά αθλήματα. Και στα ατομικά όμως αθλήματα οι αξίες της πειθαρχίας, της αυτογνωσίας και της ατομικής αυτοβελτίωσης είναι μόνο μερικές από αυτές που μπορούμε να λάβουμε σε όλη την πορεία μας ως αθλητές. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά αναμφίβολα πέρα από τα όρια του αθλητισμού μας βοηθούν να είμαστε και να γινόμαστε ολοένα καλύτεροι άνθρωποι. Εκτός δηλαδή από τη στενά αθλητικό πλαίσιο λειτουργεί γενικά ευεργετικά  καθιστώντας τον αθλητισμό σε οποιαδήποτε μορφή του (μαζικός, ερασιτεχνικός, ατομικός, σχολικός ακόμα και επαγγελματικός) αναπόσπαστο πολιτισμικό κομμάτι.

     Όταν πάρουμε την απόφαση για την ένταξή μας υπάρχει μια πληθώρα επιλογών. Τόσο ως προς τα αθλήματα,  είτε τα ομαδικά (από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, μέχρι το πόλο, το χάντμπολ, το βόλεϊ κλπ) είτε τα ατομικά (στίβος, τένις, κολύμβηση, κωπηλασία, κανό ε καγιάκ, πάλη, πυγμαχία, ξιφασκία, άρση βαρών, γυμναστική, πολεμικές τέχνες, τοξοβολία, σκοποβολή, ιππασία, μπάντμιντον, κλπ).

     Επιπλέον υπάρχει δυνατότητα επιλογής ως προς το είδος της άθλησης: Σχολικός αθλητισμός (απευθυνόμενος κυρίως σε παιδιά και εφήβους, μαθητές), ερασιτεχνική ενασχόληση (για όσους θέλουν απλά να ασχοληθούν με την άθληση ως άσκηση και εκτόνωση),ερασιτεχνική ενασχόληση αλλά σε επίπεδο πρωταθλητισμού (για όσους θέλουν να ασχοληθούν πιο συστηματικά και φιλόδοξα με τον αθλητισμό ως κύρια ενασχόληση) και τέλος άθληση  σε επαγγελματικό επίπεδο (αφορά μικρότερο μέρος ανθρώπων σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, πιο πολύ για όσους τον θεωρούν την κύρια απασχόλησή τους και φιλοδοξούν να φτάσουν στο ανώτερο επίπεδο ανάδειξης. Κυρίως έχει να κάνει με τα αθλήματα του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και του βόλεϊ στη χώρα μας).

    Εκτός αυτού ποικιλία υπάρχει και ως προς το σωματείο που μπορεί να επιλέξει καθένας μας. Από τους μεγαλύτερους συλλόγους της χώρας ως τους μικρότερους τοπικούς συλλόγους της γειτονιάς μας όλοι προσφέρουν ενδιαφέροντα αθλητικά προγράμματα απευθυνόμενα σε όλους καθώς και ακαδημίες και τμήματα υποδομής για τους νεότερους αθλητές.

     Επιπλέον υπάρχει και ένα πλήθος ιδιωτικών πρωτοβουλιών (κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με σχολές κάθε αθλήματος σχεδόν, αλλά και σχολές χορού, πολεμικών τεχνών, γυμναστήρια κλπ). Βέβαια θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τη σπουδαία δουλειά που κάνουν και οι κατά τόπους αθλητικοί οργανισμοί των Δήμων ανά την επικράτεια παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες αθλητικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων σε κάθε πολίτη που το επιθυμεί, ανεξάρτητα από την ηλικία του και σε -συνήθως- σε χαμηλές τιμές. Και όλα αυτά παρά τα κατά καιρούς προβλήματα εγκαταστάσεων και υποδομών στην Ελλάδα, που η αλήθεια είναι πως τις τελευταίες δεκαετίες γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν (και σε κάποιο βαθμό αυτό έχει επιτευχθεί, σαφώς πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης).

    Βλέπουμε λοιπόν πως καθένας μας και πολλαπλά οφέλη μπορεί να αποκομίσει ως άτομο και πολίτης από τον αθλητισμό και εύκολα μπορεί να δραστηριοποιηθεί. Αρκεί να το αποφασίσει, σε οποιοδήποτε πλαίσιο ή είδος επιθυμεί. Και έχοντας πάντα στο νου μας πως στόχος δεν είναι η υπερανάδειξη ούτε η δημιουργία πρωταθλητών.

Ευάγγελος Καραμολέγκος

Top