Η αξία του αθλητισμού για το άτομο.

Η αξία του αθλητισμού για το άτομο.

      Θα μπορούσαμε να πούμε πως η γυμναστική στην παιδική ηλικία είναι πολύ σημαντική έως και αναγκαία. Πρώτα απ” όλα για λόγους υγείας. Για παράδειγμα, ένα παιδί που ασχολείται με τον αθλητισμό θα καταφέρει να διατηρήσει το σωματικό του βάρος εκεί που πρέπει. Επίσης πολλά παιδιά δυσκολεύονται να διαχειριστούν το άγχος τους και μια ενασχόληση τέτοιου είδους που απασχολεί δημιουργικά το σώμα και το πνεύμα, δηλαδή ένα άθλημα, θα μπορούσε να βοηθήσει στο να αποβάλλει το παιδί το άγχος του και γενικότερα να εκτονωθεί. Ένα ακόμη θετικό που φέρνει ο αθλητισμός σε ένα παιδί είναι  το ότι μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του και να δημιουργήσει ένα δυναμικό και αποφασιστικό χαρακτήρα. Επομένως υπάρχουν θετικά  αποτελέσματα και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του ατόμου πόσο μάλλον όταν αυτό βρίσκεται σε μια κρίσιμη ηλικία όπως η εφηβεία.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως τόσο  στον αθλητισμό όσο  και στον πρωταθλητισμό το παιδί καλείται να βάλει στόχους και αυτό είναι πολύ σημαντικό και για την μετέπειτα ζωή του. Διότι ένας άνθρωπος πρέπει να έχει κίνητρα στη ζωή του, πρέπει να υπάρχει μια οργάνωση κι ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητα του. Καλό θα ήταν οι γονείς θα πρέπει να κατευθύνουν τα παιδιά τους προς τον αθλητισμό, να τα βοηθήσουν να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που τους αρέσει να κάνουν και ύστερα να βρουν το κατάλληλο άθλημα ανάλογα με τις ανάγκες αλλά και τις ικανότητες και επιθυμίες του παιδιού. Το σημαντικότερο είναι το κάθε παιδί να παίρνει ικανοποίηση από αυτό που κάνει.

     Ωστόσο πολύ σημαντικό ρόλο έχει και ο προπονητής του αθλητή και αυτό γιατί ο προπονητής είναι αυτός που αν κατευθύνει τον αθλητή του με αγάπη και υπομονή θα του δώσει το κίνητρο να παραμείνει στον αθλητισμό. Γι” αυτό λοιπόν είναι σαφώς σημαντικό να βρούμε ένα καλό σύλλογο που να έχει έναν προπονητή έμπειρο και με γνώσεις , αλλά πάνω απ” όλα πρέπει ο προπονητής να είναι και παιδαγωγός διότι κατά κύριο λόγο έχει να κάνει με παιδιά και όχι με αντικείμενα τα οποία τα οποία θα του φέρουν διακρίσεις και θα τον εξυψώσουν. Πάντα πρέπει να έχει προτεραιότητα η υγεία και η ψυχολογία του κάθε αθλητή έτσι ώστε να καταφέρει μετά να έχει και την απόδοση που θέλει.
Τέλος, θα πρέπει να ξέρουμε πως να διαχειριστούμε μια ήττα. Η καθημερινότητα αποδεικνύει πως η εναλλαγή αποτυχιών και επιτυχιών είναι συνεχής και καλό θα είναι ο καθένας από μας να έχει την δύναμη να αντιπαρέλθει όταν υπάρχουν αποκλίσεις από την επίτευξη των στόχων μας. Είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρξουν δυσάρεστα συναισθήματα, όμως αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να αμφιβάλλουμε για τον εαυτό μας και να αφήσουμε την καλή ψυχολογία να επηρεάσει την απόδοσή μας. Κάθε αθλητής μπορεί να χάσει σε κάποιον αγώνα καθώς αυτό δεν έχει να κάνει με τις ικανότητες του. Αυτό που πρέπει όμως τελικά να γίνει είναι να αφήσουμε την ήττα πίσω μας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα την ξεχάσουμε, αλλά θα μελετήσουμε τα λάθη που κάναμε και θα τα διορθώνοντας έτσι ώστε να ανέβουμε ένα ακόμα επίπεδο αποφεύγοντας την επόμενη φορά να τα επαναλάβουμε.

     Ανακεφαλαιώνοντας η ενασχόληση του ανθρώπου με τον αθλητισμό μόνο θετικές επιδράσεις μπορεί να επιφέρει και καλό θα ήταν να αποτελεί βασική επιλογή για την διαμόρφωση του ατόμου.

                                                                                                                                                                                                      Χουσεΐν Λάλα Σάρα

Top