Audiatur et altera pars.Περί Επικοινωνίας και Διαλόγου.

Audiatur et altera pars.Περί Επικοινωνίας και Διαλόγου.

     Η επικοινωνία είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και την συνεννόηση μεταξύ των μελών της καθώς  μας επιτρέπει να οργανωνόμαστε, να παίρνουμε αποφάσεις και μας βοηθά στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Η ανθρώπινη επικοινωνία βασίζεται σε τρία στοιχεία: τη συνομιλία, τη γλώσσα του σώματος, δηλαδή τα παραγλωσσικά ή εξωγλωσσικά στοιχεία της επικοινωνίας  και τέλος στην διάθεση των συνομιλητών να υποστηρίξουν την επικοινωνιακή διαδικασία με το να είναι καλοί ακροατές.

     Στις μέρες μας παρατηρείται δυσκολία στην επικοινωνία μας με τους άλλους και οι λόγοι ποικίλλουν. Πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν μιλάμε άλλη γλώσσα και δεν μας καταλαβαίνουν οι άλλοι; Η επικοινωνία, ο διάλογος δεν είναι μόνο λέξεις, είναι και όλα τα μη λεκτικά νοήματα δηλαδή η στάση του σώματος, ο τόνος της φωνής, οι γκριμάτσες και οι χειρονομίες. Με λίγα λόγια με τη σιωπή δείχνουμε είτε φόβο, είτε ότι δεν δε δίνουμε σημασία στα λόγια κάποιου. Επίσης, στη σημερινή εποχή παρατηρείται το φαινόμενο οι περισσότεροι άνθρωποι να μην ακούνε το συνομιλητή τους, να μην επικεντρώνονται στα λεγόμενα του αλλά, αντιθέτως, να τον  διακόπτουν και ασκούν αρνητική κριτική στις απόψεις του. Αντί δηλαδή να του επιτρέπουν να ολοκληρώσει την άποψή του, δείχνουν απαξιωτική συμπεριφορά και τον αποθαρρύνουν. Όλα αυτά συμβαίνουν είτε εξαιτίας της  έλλειψης παιδείας είτε λόγω της  μίμησης αρνητικών προτύπων.

     Ο διάλογος προϋποθέτει άρση του εγωισμού και διάθεση να ακούσουμε προσεκτικά, να κρίνουμε και να αποδεχθούμε ή τουλάχιστον να μην απορρίψουμε την άποψη του ανθρώπου που βρίσκεται απέναντί μας εάν βέβαια αυτή διαθέτει σοβαρότητα, θεμελιώνεται με έγκυρα επιχειρήματα και βέβαια ο ομιλητής είναι πρόθυμος να δεχθεί μια εποικοδομητική κριτική των θέσεών του και να επανεξετάσει, να επαναπροσδιορίσει ή και να τροποποιήσει την αρχική του θέση. 

     Συμπερασματικά, οι ρυθμοί της ζωής είναι έντονοι με δυσκολίες στην επικοινωνία για υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις. Γι αυτό κρίνεται αναγκαία η προσωπική μας προσπάθεια για βελτίωση της επικοινωνίας στην καθημερινής μας ζωή.

                                                                                                                Άντζελα Νταούτι

Top