Wattpad

Τον Νοέμβριο του 2006 ο τρόπος που μπορούσε κανείς να διαβάσει ιστορίες ή ακόμα και να δημοσιεύσει κάποια δική του, έμελλε να αλλάξει. Γιατί τον Νοέμβριο του 2006 δημιουργήθηκε το Wattpad, μια δωρεάν εφαρμογή, στην οποία όλοι έχουν πρόσβαση, χωρίς να πρέπει να καταβάλουν κάποιο χρηματικό ποσό. Μια εφαρμογή που δίνει δυνατότητες επικοινωνίας με χρήστες από όλον τον κόσμο, μια εφαρμογή που ενθαρρύνει τη δημιουργική γραφή, μια εφαρμογή που διευρύνει τους ορίζοντες των διαθέσιμων βιβλίων για ανάγνωση, μια εφαρμογή χωρίς όρια και περιορισμούς!

Η εφαρμογή αυτή δημιουργήθηκε από τον Allen Lau μαζί με τον Ivan Yuen, χάρη στο όνειρο που είχε ο πρώτος να κάνει το διάβασμα διαθέσιμο σε κινητά τηλέφωνα. Σήμερα το wattpad έχει πάνω από 70 εκατομμύρια χρήστες. Το σλόγκαν του είναι «Where stories live». Έχουν δημοσιευθεί πάνω 375 εκατομμύρια ιστορίες! Αν και το 77% του περιεχομένου είναι δημοσιευμένο στα αγγλικά, η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε πάνω από 50 γλώσσες. Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες είναι romance, fanfiction και young adult/teen fiction.

To wattpad δίνει μια πραγματικά μοναδική ευκαιρία για επικοινωνία με άλλους χρήστες, καθώς στις ιστορίες υπάρχει η δυνατότητα σχολιασμού. Βασίζεται σε ένα σίγουρο κριτήριο, όσον αφορά τη δικτύωση: τα κοινά ενδιαφέροντα. Θα μιλήσω από προσωπική εμπειρία. Μέσω του wattpad γνώρισα άτομα κυριολεκτικά από όλον τον κόσμο, με τα οποία μοιράζομαι τις ίδιες ιδέες, τα οποία με καταλαβαίνουν περισσότερο. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι το ότι, εκτός από την όποια ιστορία που με έφερε σε επαφή με άλλα άτομα, είχα τη δυνατότητα -πρωτόγνωρη για εμένα- να δω από πρώτο χέρι πώς λειτουργούν μαθητές από άλλες χώρες και πώς είναι η κατάσταση σε αυτές, με επίκαιρο παράδειγμα την πανδημία του κορωνοϊου. Ιδιαίτερα εντυπωσιάστηκα μαθαίνοντας χαρακτηριστικά γνωρίσματα ξένων εκπαιδευτικών συστημάτων και να διακρίνοντας τις διαφορές τους σε σχέση με το δικό μας. Λόγου χάρη, ξέρατε πως στη Σκοτία υπάρχει μάθημα μελέτης ταινιών; Ούτε εγώ.

Αναμφίβολα, το wattpad βοηθά όλους όσοι θέλουν να ασχοληθούν με τη δημιουργική γραφή. Θα μιλήσω πάλι μέσα από τη δική μου εμπειρία. Αυτή η εφαρμογή με παρακίνησε να ξεκινήσω να γράφω μια ιστορία, ένα fanfiction*. Πριν αρχίσω, μου φαινόταν ακατόρθωτο, σχεδόν αδύνατο. Κι όμως, ένα κεφάλαιο τη φορά, με ενθάρρυνε να συνεχίσω. Το καλύτερο; Τα άτομα που έχω γνωρίσει με στηρίζουν. Γι΄ αυτό πιστεύω πως αυτή η εφαρμογή έχει μια σημαντική συμβολή: σου δίνει κίνητρο! Στην πραγματικότητα, ένα best seller ονόματι After, το οποίο έχει γίνει και ταινία, ξεκίνησε από το wattpad!

xlarge_20200219104352_after_meta_tin_ptosi

Το wattpad είναι μια κοινότητα. Μια κοινότητα που μοιράζεται τη μοναδική απόλαυση της έκφρασης, με την ελευθερία που εξασφαλίζει η μάσκα της απροσωπίας. Αφήνει ανοιχτούς ορίζοντες. Το wattpad είναι ασυγκράτητο!

https://siggrafikitrela.wordpress.com/2016/02/09/wattpad-social-media-gia-syggrafeis/

https://en.wikipedia.org/wiki/Wattpad

https://thechronicalist.wordpress.com/2020/05/23/top-ten-popular-wattpad-genres-most-people-read-in-2020/

*FanFiction είναι μια μορφή συγγραφικής δραστηριότητας, στην οποία ένας ή περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν μία βασική ιδέα (την πλοκή, τον κόσμο ή τους χαρακτήρες μιας άλλης ιστορίας την οποία και έχουν σε κάποιο βαθμό παρακολουθήσει) και τη μεταπλάθουν για διάφορους λόγους. Αυτοί μπορεί να είναι συμπληρώματα λεπτομερειών που δεν αναφέρονται, εξελίξεις που αναφέρονται εν συντομία, αλλαγές με σκοπό την καλυτέρευση της πλοκής, κ.ά.

1 Σχόλιο

  1. Πολύ ενδιαφέρον Κωνσταντίνα!!! Δεν το ήξερα, αλλά μου φαίνεται εξαιρετική ιδέα και σκέφτομαι να εγγραφώ! Πραγματικά μια επανάσταση στις εφαρμογές, η οποία συνδυάζει την τεχνολογία του ψηφιακού κόσμου με τη λογοτεχνία και το διάβασμα. Το πιο σημαντικό στοιχείο -έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι σε πρώτη ανάγνωση- είναι η επικοινωνία, η αλληλεπίδραση κι οι διαδραστικότητα που προσφέρει μεταξύ των χρηστών! Συγχαρητήρια! Να ξέρεις ότι, όταν μπω, θα σε αναζητήσω!

Υποβολή απάντησης