Η ιστορία του ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ

Το Tae Kwon Do είναι μια αρχαία πολεμική τέχνη που αναπτύχθηκε στη Κορέα πριν απο 2.600 χρόνια περίπου. Οι πρόγονοι των Κορεατών εξασκούσανε διαφορετικές τεχνικές με μορφή «αθλητικών δραστηριοτήτων» κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών. Τελικά, μετατράπηκαν σε ασκήσεις, για να βελτιώσουν την υγεία ή τις πολεμικές τους τακτικές.

Η τεχνική του Tae Kwon Do προβλέπει περισσότερο χρήση ποδιών, σε σχέση με άλλες πολεμικές τέχνες. Έτσι, γίνεται πιο αποτελεσματικό, διότι τα πόδια είναι πιο ισχυρά και έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια απ΄ ό,τι τα χέρια. Η τεχνική επίθεσης και άμυνας αναπτύχθηκε γυρω στο 600-700 π.Χ και αμέσως έγινε ευρέως γνωστή και στα τρία αρχαία βασίλεια της τότε Κορεάτικης Χερσονήσου.

1112

Τα τρία βασίλεια ήταν:

1. Koguryo (37π.Χ-668 μ.Χ)

2. Paekje (18π.Χ-600μ.Χ)

3. Silla (57π.Χ-935μ.Χ)

2

Ετυμολογία:

  • ΤΑΕ: τεχνική των ποδιών, λάκτισμα

  • KWON: τεχνική των χεριών, πυγμή

  • DO: πνευματική καλλιέργεια, ορθός τρόπος ζωής

Το Taekwondo άρχισε να συστηματοποιείται απο το ίδρυμα της ένωσης της Κορέας το 1961 και υιοθετήθηκε ως επίσημο παιχνίδι ενός αθλητικού meeting το 1963 για πρώτη φορά. Το όνομα taekwondo λήφθηκε επίσημα απο την ένωση της Κορέας Taekwondo το 1965. Σήμερα είναι απο τις πιο διαδεδομένες πολεμικές τέχνες στον κόσμο, με  172 χώρες μέλη!

Turkey's Servet Tazegul kicks Britain's Martin Stamper during their men's -68kg semifinal taekwondo match at the London Olympic Games

Το σύγχρονο Tae Kwon Do επηρεάστηκε από πολλές άλλες πολεμικές τέχνες. Η σημαντικότερη αυτών των τεχνών είναι το ιαπωνικό Karate. Αυτό συνέβη, επειδή η Ιαπωνία κατέκτησε την Κορέα από το 1910 μέχρι το τέλος του Β΄ παγκόσμιου πολέμου. Κατά τη διάρκεια του Β΄ΠΠ, μέρος των κορεατικών στρατιωτικών δυνάμεων εκπαιδεύθηκε στην Ιαπωνία. Κατά τη διάρκεια της κατοχής της Κορέας, οι Ιάπωνες προσπάθησαν να σβήσουν όλα τα ίχνη του κορεατικού πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων των πολεμικών τεχνών. Οι επιρροές που η Ιαπωνία έχει δώσει στο Tae Kwon Do φαίνονται στις γρήγορες, κυκλικές μετακινήσεις, οι οποίες χαρακτηρίζουν τα διάφορα ιαπωνικά συστήματα πολεμικών τεχνών. Μετά από τον Β΄ΠΠ, όταν η Κορέα έγινε ανεξάρτητη, διάφορα συστήματα (kwans) προέκυψαν. Αυτά τα kwans ήταν:

•    Chung Do Kwan

•    Moo Duk Kwan

•    Yun Moo Kwan

•    Chang Moo Kwan

•    Oh Do Kwan

•    Ji Do Kwan

•    Chi Do Kwan

•    Song Moo Kwan

Ο στρατηγός Choi Hong-Hi απαίτησε από τον στρατό να εκπαιδεύεται στο Tae Kwon Do. Έτσι, οι πρώτοι σπουδαστές Tae Kwon Do ήταν Κορεάτες στρατιώτες. Η Αστυνομία και η Πολεμική Αεροπορία έπρεπε να μάθουν Tae Kwon Do επίσης. Εκείνη την περίοδο, το Tae Kwon Do ήταν μόνο μια κορεατική εκδοχή του Shotokan Karate. Το 1961 η Κορεάτικη Ένωση Tae Kwon Do προέκυψε από τη συνένωση των οργανώσεων του Soο Bakh Do και του Tae Soo Do. Το 1962 η Κορεατική Ερασιτεχνική Αθλητική Ένωση αναγνώρισε την Κορεατική Ένωση Tae Kwon Do και το 1965 το όνομα άλλαξε από τον στρατηγό Choi σε Ένωση Tae Kwon Do. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στην K.T.A., κλήθηκε να αρχίσει το I.T.F. ως διεθνής κλάδο του K.T.A. Το 1961 όμως, η Νότια κυβέρνηση νικήθηκε και ο Στρατηγός Choi Hong-Hi έφυγε για την Αμερική, όπου καθιέρωσε το I.T.F. ως χωριστή οντότητα, δύο έτη αργότερα.

tm4

Πραγματοποιήθηκαν επιδείξεις σε όλο τον κόσμο και χρειάστηκε πολύς χρόνος μέχρι να σημειωθεί πραγματική πρόοδος, αλλά τελικά, το 1973, ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Tae Kwon Do (W.T.F.). Το 1980, η W.T.F. αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1988 το Tae Kwon Do καθιερώθηκε ως άθλημα επίδειξης. Το έτος 2000 έκανε το ντεμπούτο του ως επίσημο ολυμπιακό άθλημα. Υπήρξαν επίσης διάφορες προσπάθειες να ενοποιηθεί το I.T.F. και το W.T.F., αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν αποφέρει καρπούς.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να γνωρίσετε σημαντικούς και διακριθέντες Έλληνες αθλητές του Τάε Κβον Ντο. Η πιο σπουδαία -έως τώρα- διάκριση ήταν το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο του Μιχάλη Μουρούτσου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, το 2000.

https://www.tkdgr.eu/2012/07/taekwondo.html

mouroutsos_0

 

1 Σχόλιο

  1. Ξεχωριστό άθλημα! Μπράβο Στέλλα! Έχοντας την ηλικία του Μιχάλη Μουρούτσου περίπου, έχω να σου πω ότι, όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, στην Ελλάδα άνοιξαν -και γέμισαν με νέα παιδιά- τόσες σχολές Τάε Κβον Ντο που δεν το πίστευα! Και σήμερα, βέβαια, λειτουργούν πάρα πολλές! Μακάρι οι νέοι να στρέφονται στον αθλητισμό! Δεν υπάρχει καλύτερο!

Υποβολή απάντησης