Μπότηδες

« Έθιμο της Κέρκυρας»

Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 12 μμ, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό- τους μπότηδες- από τα μπαλκόνια τους. Οι μπότηδες είναι τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δύο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες, γιατί το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας.

Το έθιμο με το σπάσιμο των κανατιών το Πάσχα στην Κέρκυρα έχει μακρά ιστορία που χάνεται πάλι στην εποχή της Ενετοκρατίας, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για το πώς ξεκίνησε. Κι επειδή βρισκόμαστε στην Ελλάδα, όπου ο Χριστιανισμός και το Δωδεκάθεο αλληλομπλέκονται, οι θεωρίες έχουν τις αναφορές τους στις δύο αυτές θρησκείες.

  • Κάποιοι λένε ότι το έθιμο είναι των Καθολικών της Ενετοκρατίας, όταν στην αρχή του χρόνου οι κάτοικοι πετούσαν τα παλιά τους πράγματα για να μπορέσει ο νέος χρόνος να τους φέρει καινούρια και καλύτερα. Οι κάτοικοι της Κέρκυρας συνέχισαν το έθιμο αντικαθιστώντας τα παλιά πράγματα με τα κανάτια, για να προκαλέσουν μεγαλύτερη φασαρία.
  • Η δεύτερη θεωρία αναφέρεται στην εποχή των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι τον Απρίλιο γιόρταζαν την αρχή της γεωργικής και βλαστικής περιόδου, πετώντας τα παλιά τους κανάτια, για να γεμίσουν τα νέα με τους νέους καρπούς.

Κάποιοι θα σας πουν ότι στην Κέρκυρα όποια κι αν είναι η αλήθεια, οι Κερκυραίοι ξορκίζουν το κακό με τα κανάτια τους, σημαίνοντας και τη λήξη του χειμερινού λήθαργου και την αναγέννηση της φύσης. Αν βρεθείτε στην Κέρκυρα κατά το σπάσιμο των μπότηδων, μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας ένα κομματάκι και να το κρατήσετε μαζί σας όλον τον χρόνο. Οι ντόπιοι θα σας πουν ότι φέρνει τύχη!


Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης