Ποδηλασία

Η ποδηλασία είναι γενικά η χρήση του ποδηλάτου για μεταφορά, ψυχαγωγία και άσκηση, ιδιαίτερα διαδεδομένη σε όλον τον κόσμο. Επίσης με τον όρο ποδηλασία εννοείται και η κίνηση με ανθρώπινη δύναμη κάθε μορφής τρίκυκλων, τετράκυκλων, μονόκυκλων ή άλλων οχημάτων.

Η αγωνιστική ποδηλασία περιλαμβάνει αρκετά αγωνίσματα, αρκετά εκ των οποίων είναι ή υπήρξαν αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων. Η αγωνιστική ποδηλασία διαιρείται επίσημα σε:

  • Ποδηλασία Δρόμου, πολύ απαιτητικό, επίπονο και δύσκολο άθλημα. (Αγώνες ανοιχτής οδού και ομαδική χρονομέτρηση).
  • Ποδηλασία Πίστας (Ταχύτητα, Χρονομέτρηση, Καταδίωξη, Αγώνας Πόντων, Μάντισον, Σκρατς κ.α)
  • Ορεινή Ποδηλασία (Κρος Κάντρυ, Μαραθώνιοι, Κατάβαση, Τετραπλό 4Χ)kj
  • ΒΜΧ (Αγωνιστικό και Ελεύθερου Στυλ)
  • Συκλοκρός (CX)
  • Τράιαλ
  • Καλλιτεχνική Ποδηλασία
  • Ποδηλασία Α.Μ.Ε.Α

Στην Ελλάδα η ποδηλασία ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Μάλιστα στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες (1896) η Ελλάδα κατέκτησε μεταξύ άλλων χρυσό μετάλλιο στην Ποδηλασία Δρόμου με τον Αριστείδη Κωσταντινίδη.

Σημαντικότερος, σύγχρονος Έλληνας ποδηλάτης είναι ο Κανέλλος Κανελλόπουλος. Επίσης μεγάλος ποδηλάτης ο οποίος υπήρξε και αναμορφωτής του αθλήματος στην Ελλάδα ήταν ο Ηλίας Κελεσίδης. Στην σύγχρονη εποχή οι σημαντικότεροι Έλληνες αθλητές της Ποδηλασίας είναι οι Χρήστος Βολικάκης, Γιάννης Ταμουρίδης, Περικλής Ηλίας. Στην Ελλάδα υπεύθυνη για την οργάνωση και διάδοση του αθλήματος είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας (Ε.Ο.Π.) Ιδρύθηκε το 1973 και έχει ως έμβλημα ποδηλάτη με ποδήλατο δρόμου, με φόντο την Ελληνική Σημαία. Έδρα της είναι το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο, που περιλαμβάνεται στο αθλητικό συγκρότημα του Ο.Α.Κ.Α.

Το άθλημα καλλιεργείται σήμερα επίσημα από 100 περίπου σωματεία,  ένα από τα οποία είναι και το δικό μου, που ονομάζεται Σπαρτιατικός Γ.Σ.

Επιπλέον τα είδη ποδηλασίας που έχω υπογραμμίσει και είναι μαυρισμένα είναι αυτά που κάνω και εγώ ο ίδιος και για τα οποία προπονούμαι.


Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης