Το Θιβετιανό Μαστίφ

Το Θιβετιανό Μαστίφ  είναι μεγαλόσωμη θιβετιανή φυλή σκύλου στην οικογένεια των μαστίφ. Προέρχεται από τους νομάδες του Θιβέτ, της Κίνας, του Πακιστάν, της Ινδίας, της Μογγολίας και του Νεπάλ. Χρησιμοποιείται από τις τοπικές φυλές Θιβετιανών για την προστασία των προβάτων από λύκους, λεοπαρδάλεις, αρκούδες και τίγρεις. Ο θιβετιανό μαστίφ, γνωστό ως Ντρογκ-Χι στα θιβετιανά, σημαίνει «νομαδικός σκύλος» που αντανακλά τη χρήση του σε κοπάδια, σκηνές, χωριά, μοναστήρια και παλάτια. Στις κατασκηνώσεις νομάδων και στα χωριά το Ντρογκ-Χι έχει την παραδοσιακή άδεια να τρέχει χαλαρά το βράδυ. Αυτό το σκυλί είναι γνωστό για την πίστη του, έχει χρησιμοποιηθεί ως μοναδικό σκυλί για χιλιάδες χρόνια.

Ο τύπος του φρουρού από τον οποίο προέρχεται η σύγχρονη φυλή του θιβετιανού μαστίφ ήταν γνωστή σε όλο τον αρχαίο κόσμο με πολλά ονόματα. Το Μπότε Κουκούρ σημαίνει στα νεπαλικά θιβετιανός σκύλος. Στη Μογγολία ένας παρόμοιος τύπος σκυλιού ονομάζεται μπανχάρ, αλλά αυτό το σκυλί είναι γενετικά διακριτό και πιο αρχαίο.

Αν και οι Ευρωπαίοι ονόμασαν την συγκεκριμένη φυλή ως «Θιβετιανό Μαστίφ», ο όρος αυτός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού το Θιβετιανό Μαστίφ δεν ανήκει στην κατηγορία των σκυλιών Μαστίφ. Ο όρος «μαστίφ» χρησιμοποιήθηκε από τους Ευρωπαίους που ήρθαν για πρώτη φορά στο Θιβέτ, επειδή με αυτόν τον όρο συνήθιζαν να αναφέρονται σε όλες σχεδόν τις μεγάλες φυλές σκύλων στη Δύση. Οι πρώτοι Δυτικοί επισκέπτες στο Θιβέτ ονόμασαν λανθασμένα μερικές από τις φυλές του: Το «Θιβετανό τεριέ» δεν είναι τεριέ και το «Θιβετιανό σπάνιελ» δεν είναι σπανιέλ. Ένα καλύτερο όνομα για το σκυλί μπορεί να είναι το θιβετιανός ορεινός σκύλος, ή, για να συμπεριλάβει τη φυλή σε όλη της την έκταση, το ιμαλαϊκός ορεινός σκύλος.


Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης