Το Ντόμπερμαν

Ντόμπερμαν

Tο Dobermann (εναλλακτικά και Dobermann Pinscher στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής) ή στα Ελληνικά Ντόμπερμαν είναι μια ράτσα σκύλου που αναπτύχθηκε αρχικά γύρω στο 1890 από τον Karl Friedrich Louis Dobermann. Τα Dobermann είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες και απαιτητικές εργασιακές φυλές και η ράτσα είναι γνωστή για την ευφυία και την έμφυτή της ικανότητα να επιτεθεί και φυσικά για να προστατεύει το σπίτι και την οικογένεια της.

Τα Dobermann είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες ράτσες παγκοσμίως, εν μέρει λόγω του ρόλου τους στην κοινωνία ως σκύλου-φύλακα και εν μέρει λόγω των μέσων ενημέρωσης. Η προσεκτική αναπαραγωγή βελτίωσε τη διάθεση αυτής της ράτσας και το σύγχρονο Dobermann είναι μια ενεργητική και ζωντανή ράτσα κατάλληλη για συντροφικότητα και την οικογένεια. Πολλοί κόβουν την ουρά και τα αυτιά παρόλο που είναι παράνομο σε όλο και περισσότερες χώρες.

Περιγραφή

Το Ντόμπερμαν δημιουργήθηκε από μια ανάμειξη φυλών που περιλαμβάνουν τον Γερμανικό Ποιμενικό, το Γερμανικό κοντότριχο Πόιντερ, τον Γερμανικό Μολοσσό, το Γκρεϊχάουντ, το Βαϊμαράνερ αλλά κυρίως το Μποσερόν, το Γερμανικό Πίντσερ και το Ροτβάιλερ. Ισχυρό στα πίσω πόδια και παρ’όλο το βάρος του, που οφείλεται στο βαθύ στήθος, το Ντόμπερμαν είναι πολύ αθλητικό σκυλί και πολλά υπερτερούν στις δοκιμασίες υπακοής και ευκινησίας.

Το ρύγχος είναι μακρύ και έτσι δίνει τη δύναμη για ένα εξαιρετικά ισχυρό δάγκωμα. Το Ντόμπερμαν στέκεται στις μύτες των ποδιών του (όχι στα τακάκια) και δεν έχει συνήθως βαριά πόδια. Τα μπροστινά πόδια πέφτουν σε ευθεία γραμμή από το σώμα, παράλληλα μεταξύ τους ,χωρίς να στρέφουν ούτε μέσα ούτε έξω ,είτε στέκεται το σκυλί, είτε κινείται. Τα πέλματα είναι σφιχτά και αναφέρονται συνήθως ως « γατίσια». Στην ιδανική περίπτωση έχουν ένα χαριτωμένο βάδισμα. Κάθε καθαρόαιμο Ντόμπερμαν έχει καφέ σημάδια πάνω από τα μάτια, στα πόδια, στο ρύγχος, στο στήθος και κάτω απ” την ουρά.

Ουρά και αυτιά

Η πρακτική του κοψίματος της ουράς υπάρχει εδώ και αιώνες και είναι παλαιότερη από τα ίδια τα Ντόπερμαν. Ο ιστορικός λόγος για την πρακτική αυτή είναι για να εξασφαλιστεί ότι η ουρά δεν μπαίνει στη μέση στην δουλειά του σκύλου. Το κόψιμο της ουράς και των αυτιών ωστόσο, είναι αμφιλεγόμενη πρακτική γιατί δεν έχει χρηστική αξία και είναι απλά μια αισθητική επέμβαση. Το κόψιμο των αυτιών και της ουράς έχουν αφαιρεθεί από το πρότυπο ράτσας των FCI και IDC και τα σκυλιά γεννημένα μετά το 2016 δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν σε εκθέσεις μορφολογίας ή εξετάσεις εργασίας της FCI ή IDC χωρίς αρτιμελή ουρά και φυσικά αυτιά. Αυτό ακολουθείται και από την πλειονότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κοινοπολιτεία των εθνών. Στην Αγγλία τα σκυλιά με κομμένες ουρές έχουν απαγορευτεί από σόου εδώ και αρκετά χρόνια και η πρακτική είναι πλέον παράνομη για γηγενή σκυλιά. Το πρότυπο του American Kennel Club για τα Ντόπερμαν περιλαμβάνει ουρά κομμένη κοντά στον δεύτερο σπόνδυλο. Η πρακτική είναι συνήθης μεταξύ άλλων στην Αμερική, την Ρωσία και την Ιαπωνία, όπου και παραμένει νόμιμη. Στην Ελλάδα παρ” όλα αυτά απαγορεύεται η κατοχή, το ζευγάρωμα, ακόμα και η εισαγωγή ακρωτηριασμένων σκύλων.Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης