Tarator, Βουλγαρία

Από τον ΑΣΕΝ  ΜΙΧΑΪΛΟΒ,   Β5

Η συνταγή

 Για να φτιάξουμε ταρατόρ θα χρειαστούμε γιαούρτι,  νερό, αγγουράκι λεπτοκομμένο ή τριμμένο στον τρίφτη, σπορέλαιο ή ελαιόλαδο, αλάτιάνηθο και λιωμένο ή ψιλοκομμένο σκόρδοΠολλοί προσθέτουν και χτυπημένα καρύδια ή ξύδιαν το γιαούρτι δεν είναι αρκετά ξινό.

Συναντώνται επίσης και παραλλαγές της σούπας, φτιαγμένες χωρίς γιαούρτι ή η αναφερόμενη και ως «ξηρή ταρατόρ», που φτιάχνεται χωρίς την προσθήκη νερού, μόνο με γιαούρτιΠαρόμοια είναι και η συνταγή της «χειμερινής» σαλάτας σνεζάνκα που σημαίνει Χιονάτη (κυριλλικά Снежанка) και φτιάχνεται με αποξηραμένο γιαούρτι, φρέσκα αγγουράκια ή τουρσί. Η παρασκευή της σούπας είναι εύκολη, καθώς χρειάζεται μόνο ανακάτεμα των προϊόντων και συντήρηση στο ψυγείο. Αναλυτικότερα, χρησιμοποιούμε μισό κιλό γιαούρτι για κάθε ένα αγγουράκι, ενώ διαλύουμε δύο μέρη γιαούρτι σε τρία μέρη νερό.

Κατανάλωση και σερβίρισμα

Η σούπα ταρατόρ σερβίρεται κρύα, συνήθως από το ψυγείο και πριν το κυρίως γεύμα, ως ορεκτικό. Κάποιοι τη σερβίρουν ως γαρνιτούρα και ως σαλάτα. Συναντάται και ως «διαλύτης» για υψηλής περιεκτικότητας αλκοολούχα ποτά, όπως η μαστίχα (ανάλογο του ούζουκαι το ρακί, οπότε σερβίρεται σε ποτήρι. Η «ξηρή ταρατόρ» σερβίρεται αποκλειστικά ως γαρνιτούρα ή ως σαλάτα

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης