Αλκοόλ και εξάρτηση

Οι μαθητές της Α’ τάξης, στα πλαίσια του μαθήματος Αγωγή Υγείας και συγκεκριμένα στη θεματική ενότητα για τις εξαρτήσεις, έκαναν εργασίες σύμφωνα με το προσωπικό τους ενδιαφέρον να διερευνήσουν μια περιοχή εξαρτήσεων. Οι εργασίες των μαθητών έγιναν την περίοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Καραμανίδου Ελισάβετ

Παρακάτω ακολουθεί ένα μέρος από την εργασία του Ευθύμη (Τίμου) Μ. μαθητή του Α3 με θέμα «Αλκοόλ».

Το Alcohol Is Free (Το Αλκοόλ Είναι Δωρεάν), από τους Single από KozaMostra και Αγάθωνα Ιακωβίδη, είναι το τραγούδι το οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον το 2013 στη Σουηδία. Στον ελληνικό τελικό της Γιουροβίζιον, το τραγούδι βγήκε πρώτο με ποσοστό 48%.

alk. 3

Πηγή video: https://www.youtube.com/watch?v=ocFhFNxu5Jg

Η εργασία αυτή έχει ως θέμα το Αλκοόλ και γίνεται στα πλαίσια του μαθήματος Αγωγή Υγείας. Επέλεξα αυτό το θέμα επειδή τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σε μεγάλο ποσοστό οι χρήστες του αλκοόλ με αποτέλεσμα να είναι πολλά τα ατυχήματα και οι θάνατοι εξαιτίας του αλκοόλ. Στη συγκεκριμένη εργασία θα παρουσιάσω πιο πολύ τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει το αλκοόλ στην υγεία και να αποτρέψω στον εαυτό μου αλλά και στους συμμαθητές μου την χρήση του αλκοόλ.

Η χρήση αλκοόλ είναι επιβλαβής για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων και των οικογενειών τους. Οι έφηβοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί στον κίνδυνο που λέγεται αλκοόλ. Ο εθισμός το αλκοόλ στους νέους είναι πολύ πιο εύκολος από τον εθισμό στους ενήλικες και οι επιπτώσεις είναι τραγικές και καταστροφικές.

  1. Τι είναι το αλκοόλ;

Ο όρος αλκοόλ προέρχεται από την αραβική λέξη «al kohl». Το αλκοόλ που βρίσκεται στα αλκοολούχα ποτά ονομάζεται αιθυλική αλκοόλη ή αιθανόλη και έχει το χημικό τύπο C2 H5 OH. Το αλκοόλ υπάγεται στην κατηγορία των κατασταλτικών, που σημαίνει ότι επιβραδύνει ζωτικές λειτουργίες – με αποτέλεσμα μπερδεμένη ομιλία, ασταθή κίνηση, διαταραγμένες αισθήσεις και ανικανότητα γρήγορης αντίδρασης.

Το αλκοόλ μειώνει την ικανότητα του ατόμου να σκέπτεται λογικά και διαστρεβλώνει την κρίση του. Η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται είναι αυτή που καθορίζει το είδος του αποτελέσματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν για το τονωτικό αποτέλεσμα, όπως συμβαίνει με μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί που πίνει κάποιος για να «χαλαρώσει». Όμως, εάν κάποιος καταναλώνει περισσότερο από όσο μπορεί να χειριστεί το σώμα, τότε το άτομο βιώνει τις κατασταλτικές επιπτώσεις του αλκοόλ. Τα άτομα αρχίζουν να αισθάνονται «ηλίθια» και να χάνουν το συντονισμό και τον έλεγχο.

Η υπερβολική ποσότητα αλκοόλ προκαλεί ακόμη σοβαρότερες κατασταλτικές επιπτώσεις (ανικανότητα αίσθησης πόνου, τοξικότητα, όπου το άτομο κάνει εμετό το δηλητήριο, και τελικά αναισθησία ή ακόμη χειρότερα, κώμα ή θάνατο από υπερβολική δόση τοξινών). Αυτές οι αντιδράσεις εξαρτώνται από την ποσότητα και την ταχύτητα με την οποία καταναλώνεται το αλκοόλ.

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε εμφανίστηκε το αλκοόλ. Από κάποια όμως ιστορικά γεγονότα και καταγραφές μπορούμε να καταλάβουμε ότι ξεκίνησε από τα αρχαία χρόνια. Τότε που στην ιατρική το χρησιμοποιούσαν ως συστατικό για ιατρικές συνταγές.

  1. Πως ξεκίνησε η παραγωγή του αλκοόλ;

Η σκόπιμη παραγωγή αλκοόλ ωστόσο ξεκίνησε προς το τέλος της Εποχής του Λίθου! Έχουν ανακαλυφθεί κανάτες που περιείχαν «μπύρα», οι οποίες χρονολογούνται περίπου από το 10000 π.Χ. Η παραγωγή αλκοολούχων ποτών συνεχίστηκε από διάφορους λαούς:

Ινδία: Οι Ινδοί έχουν μακρά παράδοση στο αλκοόλ, αφού το αλκοολούχο ποτό Sura (Σούρα) έκανε την εμφάνισή του από το 3000 π.Χ. περίπου. Η παραγωγή του γίνεται από ρύζι, αλεύρι, σταφύλι και άλλα φρούτα και θεωρείτε το αγαπημένο ποτό του ινδικού θεού Indra!

Περσία: Στην περιοχή του σημερινού Ιράν έχουμε ευρήματα που αποδεικνύουν την παραγωγή κρασιού από το 5400-5000 π.Χ.

Αίγυπτος: Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν κυριολεκτικά λάτρεις της μπύρας και του κρασιού. Τα ποτά αυτά είχαν μεγάλη θρησκευτική σημασία, αφού τα θεωρούσαν «θεϊκής προέλευσης». Στην αρχαία Αίγυπτο παράγονταν τουλάχιστον 17 είδη μπύρας και 24 ποικιλίες κρασιού!

Κίνα: Στην Κίνα έχουν ανακαλυφθεί πιθάρια με κρασί που χρονολογούνται από το 7000 π.Χ. περίπου. Το αλκοόλ στην Κίνα θεωρείτε «τροφή του πνεύματος», για αυτό και είχε μεγάλη θρησκευτική σημασία.

Βαβυλώνα: Οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι τακτικά χρησιμοποιούσαν τη μπύρα και το κρασί ως προσφορές προς τους θεούς.

Ελλάδα: Ανασκαφές στην Μακεδονία αποκάλυψαν ενδείξεις για την παραγωγή κρασιού πριν 6500 χρόνια περίπου. Το κρασί χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες στην καθημερινή αλλά και στην θρησκευτική ζωή, με τη λατρεία του θεού του κρασιού, του Διονύσου.

Αλκ. 1

Πηγή φωτογραφίας: https://www.alfavita.gr/koinonia/186967_mythoi-ki-alitheies-gia-krasi-ton-arhaion

Ρώμη: Οι Ρωμαίοι λάτρευαν το θεό του κρασιού Βάκχο, ο οποίος ήταν ρωμαϊκή εκδοχή του αρχαιοελληνικού θεού Διονύσου.

  1. Η χρήση αλκοόλ στη εφηβεία

Η εφηβεία είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος που τα παιδιά θέλουν να πειραματιστούν, να δοκιμάσουν και να νιώσουν μεγάλοι. Αυτή η ανάγκη των εφήβων σε συνδυασμό με την εύκολη πρόσβασή τους στο αλκοόλ αλλά και την έλλειψη ενημέρωσης των γονέων μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες. Τα παιδιά που καταναλώνουν αλκοόλ παρουσιάζουν επιθετικότητα, συμπτώματα κατάθλιψης, αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις τους, πέφτει η απόδοσή τους στο σχολείο, καπνίζουν ενώ είναι πιο ευάλωτα στη δοκιμή ή ακόμα και στη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

alk4

Πηγή video: https://www.youtube.com/watch?v=3USZB7pwfmk

Ορισμένοι έφηβοι το βλέπουν ως επίδειξη μαγκιάς, άλλοι πάλι ως κάτι το άγνωστο που τους κινεί την περιέργεια και θα τους «μεγαλώσει» απότομα και κάποιοι ως κάτι το απαγορευμένο που αυτό τους κάνει να νιώθουν διαφορετικοί . Νιώθουν ότι διασκεδάζουν πίνοντας, ότι χαλαρώνουν και ότι μπορούν να ενσωματωθούν ευκολότερα στην παρέα.

Επίσης επηρεάζονται από τους ενήλικες, είτε πρόκειται για κάποιο πρόσωπο από το συγγενικό τους περιβάλλον, είτε από φίλους μεγαλύτερης ηλικίας.

Η ανεκτικότητα της κοινωνίας ως προς τη χρήση του αλκοόλ και η εύκολη διαθεσιμότητά του δίνουν στους νέους την αίσθηση ότι το αλκοόλ είναι μια ουσία ακίνδυνη που απλώς δημιουργεί ευχάριστη διάθεση. Πολλές φορές δεν υπάρχει ο σωστός έλεγχος από τους γονείς και ακόμα δεν υπάρχει και η σωστή ενημέρωση προς το παιδί τους, για το τι είναι το αλκοόλ και τι μπορεί να προκαλέσει. Δεν θεωρούν ότι το αλκοόλ είναι μια απειλή για το παιδί τους που μπορεί να το οδηγήσει ακόμα και στην καταστροφή.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι παράγοντες, οι ψυχολογικοί, που μπορούν να ωθήσουν έναν έφηβο να γνωρίσει το αλκοόλ, όπως:

  • Η κακοποίηση από το οικογενειακό τους περιβάλλον

  • Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση που μπορεί να έχουν

  • Η απόρριψη που μπορεί να έχουν βιώσει από την οικογένειά τους

  • Το στρες που μπορεί να νιώθουν από κάποιο γεγονός

  1. Οι καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει στη ζωή ενός εφήβου η χρήση αλκοόλ

Το αλκοόλ στην εφηβική ηλικία αρχίζει δυστυχώς- να γίνεται συνηθισμένο, με τις επιπτώσεις να είναι πολλές και σοβαρές. Επιπτώσεις όπως η μπερδεμένη ομιλία, οι αλλαγές στη διάθεση και την συμπεριφορά που είναι ένα από τα πρώτα σημάδια που δείχνουν ότι ο έφηβος έχει ξεκινήσει τη χρήση τους. Σημάδια όπως εκρήξεις θυμού, επιθετική συμπεριφορά και ευερεθιστότητα. Παράλληλα κάνουν την εμφάνισή τους και τα πρώτα προβλήματα στο σχολείο (απουσίες, χαμηλοί βαθμοί και αποβολές).

Το αλκοόλ στα παιδιά προκαλεί εθισμό, εξάρτηση, αλλαγή συμπεριφοράς, διαταραχές προσωπικότητας κατά και μετά την χρήση, έλλειψη ορίων, ροπή προς στη βία, παρορμητισμό και εμπλοκή σε ριψοκίνδυνες καταστάσεις και συμμετοχή σε παραβατικές πράξεις είτε κατά είτε μετά την χρήση.

Ένας έφηβος που πίνει χωρίς έλεγχο μπορεί να δεχτεί αδιαμαρτύρητα τη βιαιότητα ή ακόμα και τη σεξουαλική παρενόχληση από άλλους χωρίς να μπορεί να αντιδράσει.

Ακόμα η χρήση αλκοόλ προκαλεί σωματικά ή νοητικά προβλήματα: Κενά μνήμης, χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσης, κόκκινα μάτια και έλλειψη συντονισμού.

Το αλκοόλ όπως έχουν δείξει τα περιστατικά μπορεί να βλάψει το σώμα και τον εγκέφαλο ενός παιδιού που ακόμη αναπτύσσεται, φτάνοντας ακόμα και μέχρι το θάνατο. Βέβαια σε κάθε οργανισμό επιδρά διαφορετικά, αλλά όσο πιο μικρή είναι η ηλικία, τόσο το χειρότερο για τον έφηβο. Από εκεί και πέρα έχει αποδειχθεί ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την συμπεριφορά, τα συναισθήματα, τη λογική και την κρίση αναπτύσσονται ακόμα κατά την εφηβεία. Πράγμα που σημαίνει ότι αν στη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του ένας έφηβος κάνει χρήση αλκοόλ αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα μάθησης, τις αντιδράσεις και το εύρος της προσοχής.

Στην εφηβική ηλικία το αλκοόλ μπορεί να έχει βλαβερές επιδράσεις στο συκώτι που μπορεί στην ενήλικη ζωή του να οδηγήσει σε κίρρωση. Έχει αποδειχθεί μέσα από έρευνες ότι το αλκοόλ είναι ένα βήμα, ώστε ο έφηβος να μπει στο… τρυπάκι του εθισμού και να ακολουθήσει μετά τη χρήση παράνομων ουσιών, κυρίως ναρκωτικών.

Ακόμα όταν ένας έφηβος κάνει χρήση αλκοόλ είναι πιθανόν στην ενήλική ζωή του να γίνει αλκοολικός. Μια σοβαρή, ωστόσο, πτυχή του ζητήματος είναι ότι συχνά η κατανάλωση αλκοόλ από τον έφηβο προκαλεί ή και «κρύβει» πιο σοβαρά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη.

  1. Στοιχεία που Σοκάρουν

Στην Ελλάδα ο Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως το 30% των εφήβων στη χώρα μας δεν κρύβει ότι πίνει κάποιο αλκοολούχο ποτό μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Μάλιστα ο μέσος όρος ηλικίας για τα αγόρια που ξεκινάνε να πίνουν είναι στην ηλικία των 11 ετών και για τα κορίτσια τα 13. Από εκεί και πέρα το 20% περίπου των εφήβων έχει παραδεχτεί ότι έχει μεθύσει πάνω από τρεις φορές μέσα στην ίδια χρονιά.

Μια άλλη έρευνα, αυτή τη φορά του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής αναφέρει ότι οι έφηβοι πίνουν  για πρώτη φορά μπύρα ή κρασί στα 12-13. Αμέσως μετά, και συγκεκριμένα στην ηλικία των 14-15 ακολουθούν τα πιο «βαριά» ποτά, όπως είναι το τζιν, η βότκα, η τεκίλα, το ουίσκι κ.λπ. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την πρώιμη κακή συνήθεια παίζει και η παρουσία αλκοολούχων αναψυκτικών.

  1. Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της χρήσης αλκοόλ από τους εφήβους

Ενημέρωση από οικογένεια, σχολείο και Πολιτεία.

alk 5

                                                       Πηγή video: https://www.youtube.com/watch?v=NP1kxDJegjk

Θα πρέπει οι γονείς να μαθαίνουν από μικρές ηλικίες τα παιδιά τους, το τι είναι αλκοόλ, καθώς και τις καταστροφικές συνέπειες του. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και το σχολείο αλλά με πιο επιστημονικό τρόπο, δηλαδή η ενημέρωση θα πρέπει να γίνεται από ειδικούς ψυχολόγους, γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς, έτσι ώστε τα παιδιά να καταλάβουν τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει το αλκοόλ στον οργανισμό αλλά και στην ψυχική τους υγεία.

Παράλληλα και η Πολιτεία θα πρέπει να ξεκινήσει συστηματικά καμπάνιες, αποτρέποντας τους νέους από την χρήση αλκοόλ.

  1. Η απεξάρτηση από την κατάχρηση αλκοόλ και φορείς υποστήριξης

Η ψυχοθεραπεία είναι συχνότατα απαραίτητη ταυτόχρονα με την φαρμακευτική θεραπεία της απεξάρτησης από την κατάχρηση του αλκοόλ.

Η απεξάρτηση από το αλκοόλ είναι ένας πόλεμος που κερδίζεται σε αρκετές μάχες.

Ο ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ

Υπάρχουν φορείς για την αντιμετώπιση της απεξάρτησης αλκοόλ και άλλων ουσιών.

Τα κέντρα απεξάρτησης αποτελούν σημαντική βοήθεια για τους ανθρώπους που είναι εθισμένοι στο αλκοόλ. Ο καθένας με ποικίλους τρόπους μπορεί να επικοινωνήσει με κάποιο κέντρο το οποίο είναι άμεσα διαθέσιμο για βοήθεια. Κάποια από αυτά:

  • Το ΚΕΘΕΑ

Το ΚΕΘΕΑ είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας, ένας από τους βασικούς φορείς του εθνικού σχεδιασμού εναντίον των εξαρτήσεων και σύμβουλος οργανισμός του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ECOSOC) του ΟΗΕ σε θέματα ναρκωτικών.

ΚΕΘΕΑ

https://www.kethea.gr/

  • ΟΑΣΙΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

Η ΟΑΣΙΣ είναι κέντρο υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων από αλκοόλ, ναρκωτικά, τζόγο και διαδίκτυο. Στα 15 χρόνια λειτουργίας της, έχει προσφέρει πολύ σημαντικό έργο σε όλη την Ελλάδα και αποτελεί σημείο αναφοράς στον χώρο της απεξάρτησης. Για τη δράση της βραβεύθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Υγείας και τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Ανήκει στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (που παρέχουν υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας), στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και κατέχει Διαχειριστική Επάρκεια.

οασις

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/Alcohol_Is_Free

https://www.notodrugs.gr/course/lesson/the-truth-about-alcohol/what-is-alcohol.html

https://schoolpress.sch.gr/ethismos/?p=30

https://coolweb.gr/istoria-alkool-alkoolouxon-poton/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CE%BB%CE%B7

http://www.bestrong.org.gr/el/health/alcoholrestriction/alcoholhistory/

https://eleftherostypos.gr/ta-zodia-tis-hmeras/698033-ta-zodia-simera-sabbato-23-ianoyarioy/

https://oasis.org.gr/%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%ce%bb%ce%ba%ce%bf%cf%8c%ce%bb/

https://www.kethea.gr/

https://www.youtube.com/watch?v=NP1kxDJegjk

https://www.youtube.com/watch?v=3USZB7pwfmk

https://www.alfavita.gr/koinonia/186967_mythoi-ki-alitheies-gia-krasi-ton-arhaion

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης